Spring til indhold
Nyhed

Nyskabende museumsformidling i Odense

09-10-2007

støttes af Kulturministeriet

 

Som en central del af Kulturministeriets plan for styrkelse af museumsformidlingen, har Folketinget afsat midler til en ny pulje, der skal styrke museernes formidling – og få flere og nye målgrupper til at interessere sig for den danske kulturarv. Puljen støtter formidlingsaktiviter med nyskabende og store oplevelsesmæssige kvaliteter, blandt andet udvikling af museernes undervisning.

 

Fra denne pulje har Kulturarvsstyrelsen netop bevilget knap 900.000 kr. til Odense Bys Museer.

 

Den største del af disse midler er givet til Odense Bys Museers udvikling af interaktiv formidling i den planlagte middelalder- og renæssanceudstilling på Møntergården. Udstillingen sættes i sammenhæng med web-baseret adgang til vores viden om perioden og – ikke mindst – de eksisterende synlige historiske lokaliteter i Odenses byrum.

 

Eksempelvis har de allerseneste arkæologiske under-søgelser på Gråbrødre Plads afsløret fundamentrester fra den oprindelige middelalderlige kirke samt velbevarede murstensbyggede gravkamre tilhørende Dronning Christine og Kong Hans. På sigt er det tanken at overdække disse gravanlæg med glas og dermed give borgere og turister mulighed for et kik ned i byens historie. På samme måde kan Sortebrødre Kloster under Sortebrødre Torv synliggøres gennem kikhuller ned til velbevarede rester af gulve, vægge og køkken. Også den velkendte ruin ved Rådhuset og Næsbyhoved Slotsbanke er oplagte til formidling "on location" - lige dér hvor man møder historien.

 

Ved at skabe en direkte sammenhæng mellem de forskellige formidlingstyper ønsker museet at give den enkelte bruger en bedre og mere målrettet oplevelse – ved udstillingsbesøget, på tur rundt i byen og hjemme foran skærmen.

 

På undervisningsområdet har bevillingen sikret, at vi nu kan tilrettelægge et særligt tilbud til folkeskolens ældre klasser – et rollespil i Den Fynske Landsby. Med rollespillet som ramme får eleverne individuelle identiteter og sendes på jagt efter deres historiske rødder i 1800-tallets bondesamfund. Et særligt fokus knyttes til 1800-tallets emigration fra Danmark til eksempelvis Amerika. Rollespillet vil give en større forståelse for udvandringens baggrund – og dermed også en større forståelse for integrationen af fremmede der søger til Danmark.

 

Museets viden om rollespil og "levende historie" er senest udbygget gennem et netop afsluttet fem uger langt studieophold i USA, bekostet af Kulturarvsstyrelsen, hvor museumsinspektør Lise Gerda Knudsen gennem studiet af en række frilandsmuseer har hentet ny viden og inspiration til det videre arbejde med at skabe ny og oplevelsesrig formidling.

 

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til formidlingschef Asger Lorentzen, Odense Bys Museer, på tlf. 6551 4610, mobil 2090 2313

eller email: ahl@odense.dk.