Spring til indhold
Nyhed

Ny velkomstfolder til nyankomne grønlændere i Odense

12-02-2007

Pressemeddelelse

 

Odensemut tikilluarit betyder velkommen til Odense

 

 

Det Grønlandske Hus i Odense har i samarbejde med Odense Kommune taget initiativ til integrationsfolderen "Velkommen til Odense – Odensemut Tikilluarit" som led i et samarbejde omkring modtagelse af grønlændere, der flytter til byen. Formålet er hurtigt at orientere nytilflyttede grønlændere om deres rettigheder og pligter og dermed gøre det lettere for dem at tage skridtet ud i det danske samfund.

 

Download folderen  "Velkommen til Odense Odensemut Tikilluarit" her

 

Hver måned kommer der grønlændere til Odense for at bo, arbejde eller studere. Da de er danske statsborgere, er der ikke noget særligt tilbud til dem, når de flytter til Danmark, selvom overgangen fra Grønland til Danmark kan virke overvældende og forvirrende. Mange formår da også stille og roligt at glide ind i det danske system og den danske hverdag, men ikke alle finder det lige nemt at få fodfæste i et land, der på mange måde er vidt forskelligt fra det Grønland, de kom fra.

 

 

Derfor er Det Grønlandske Hus i Odense og Odense Kommune gået sammen om, hvordan man bedre kan modtage grønlændere, når de flytter til Danmark. Integrationsfolderen, der er den første af sin art, er et led i dette samarbejde. Folderen er både på både dansk og grønlandsk, og er direkte henvendt til grønlændere, der flytter til Danmark. Nye grønlændere i Odense vil ikke kun modtage folderen, de får også et brev fra Odense Kommune, hvor de inviteres til en rådgivende samtale med en socialrådgiver enten på Socialcenteret i Odense Kommune eller i Det Grønlandske Hus, her får de vejledning i det danske system, råd om sprogundervisning, boligsøgning o.a. Nytilflyttede grønlændere tilbydes også at komme med i en mentorordning, hvor de hjælpes ind på arbejdsmarkedet eller i gang med en uddannelse. Indtil videre er det kun grønlændere, der vælger at flytte til Odense, der får folder og rådgivning tilbudt. I forbindelse med rådgivningen tilbydes der tolkning, hvis det er nødvendigt.

 

 

Ideen til samarbejdet omkring modtagelsen af grønlændere udspringer af, at Det Grønlandske Hus i foråret 2005 udgav en rapport om Grønlænderes sociale vilkår på Fyn i samarbejde med Odense Kommune. Her blev det klart, at der burde gøres noget, for at styrke integrationen af grønlændere i Danmark. Da der var en gruppe af grønlændere, der selvom de havde boet lang tid i Danmark, aldrig rigtig havde integreret sig og f.eks. fået fast arbejde. Rapporten gav dermed startskuddet til det videre samarbejde og til integrationsfolderen "Velkommen til Odense – Odensemut Tikilluarit", som nu ser dagens lys.

 

 

Det hele er ment som et tilbud, man kan tage imod eller lade ligge, alt efter behov. De grønlændere der kommer til Danmark er meget forskellige med hensyn til alder, sprogfærdigheder, uddannelse, baggrund osv. Det er langt fra dem alle sammen, der har behov for folder eller rådgivning. Alligevel er der nok mange, som vil synes, det er godt at have noget at støtte sig til. Især i starten, hvor der er meget nyt at lære og tage stilling til.

 

Integrationsfolderen giver et hurtigt overblik over, hvordan man henvender sig på folkeregisteret, får ordnet sine skatteforhold, finder sig en læge og tandlæge, får sine børn i skole osv. Altså de mest almindelige ting, som alle har brug for at vide, når de kommer til et nyt land.  Derudover er der også råd og vejledning om tolkning, danskundervisning, aktivering, kontanthjælp m.m.

 

 

Samarbejdet mellem Det Grønlandske Hus og Odense Kommune omkring modtagelsen af grønlændere i Danmark, er et bevidst forsøg på at tilbyde alle grønlændere der flytter til Odense den rigtige vejledning, så de fra starten ved, hvad der er deres rettigheder og pligter i det danske samfund. Håbet er, at hvis man bliver godt modtaget og kommer godt fra start, så kommer man også hurtigere videre, og det bliver nemmere at finde sig tilpas, finde bolig og arbejde og i det hele taget få fodfæste i Danmark ikke bare i det grønlandske netværk men i høj grad også udenfor.

 

 

Kontaktpersoner:

 

Kirsten Mærsk

Forstander for Det Grønlandske Hus

Tlf.: 66 13 70 85

km@dgh-odense.dk

 

 

Helle B. Kreipke

Konsulent

Odense Kommune Socialcenter

Tlf.: 23 71 97 23

hbk@odense.dk