Spring til indhold
Nyhed

Jeg er måske nok blevet lidt glemsom – men jeg kan da heldigvis stadig køre bil!

18-09-2007

En dag, da jeg besøgte min 84-årige far, opdagede jeg ved et tilfælde nogle breve fra Politiet, der lå på køkkenbordet. Det viste sig at være tre stævninger fra trafikuheld, min far havde været involveret i. Da jeg spurgte ind til det, slog min far det hen med at ”det var ikke noget”. Der havde bare været et par episoder, hvor han havde mistet orienteringen, og ”det var da virkelig ikke noget at gøre et nummer ud af!” – ”Nok er jeg blevet lidt glemsom, men jeg kan da stadig køre bil!”, fastslog han.

 

Hvert år får 15.000 danskere konstateret sygdommen demens. Historien her er et eksempel på, hvordan det ofte er tilfældigt, at pårørende opdager, at deres nærmeste er ramt af demens. Demens er en underlig størrelse, da den ofte kommer langsomt snigende og derefter langsomt udvikler sig og bliver værre. Hvem kan forhindre, at mennesker med demens forvolder skade på sig selv eller andre? Hvad er lægens, sygehusets, kommunens og de pårørendes ansvar?

 

Demens og kørekort
Det er svært, for ikke at sige umuligt, at opstille nogle retningslinjer for demens og kørekort. Kan man begå sig i trafikken, hvis man viser tegn på demens eller har fået en senhjerneskade? Både pårørende, praktiserende læger, færdselspolitiet m.fl. står ofte over for dette spørgsmål, og der findes i dag ingen retningslinjer for sammenhængen mellem demens/hjerneskade og kørekort.

På Fyn sættes der i den kommende tid fokus på denne problematik. Dels ved en stor nordisk konference om kørekort og hjerneskade i Nyborg den 19.-20. september, dels ved en temaeftermiddag om demens og kørekort i Odense den 27. september.


Læs mere om de to arrangementer:
Temaeftermiddag om demens og kørekort i den gamle Amtsrådssal i Odense den 27. september, arrangeret af bl.a demenskoordinatorerne i Odense Kommunale Ældrepleje.

 

Nordisk konference om kørekort og hjerneskade på Nyborg Strand den 19.-20. september, arrangeret af Videnscenter for Hjerneskade.

 

Vil du vide mere om emnet, så kontakt:
Demenskoordinator i Odense Kommunal Ældrepleje Elsebeth Kjærgaard på tlf. 65513404 / mail: ek@odense.dk eller Astrid Hjortebjerg på tlf. 65513430 / mail: ahha@odense.dk.

 

Videnscenter for Hjerneskade på tlf. 75897877 info@vfhj.dk.

 

Ønsker du kontakt til mennesker med demens og deres pårørende så kontakt Ulla Thomsen, leder af Rådgivnings- og Kontaktcentret for Demensramte og Pårørende i Odense, tlf. 66194091 – hun kan sætte dig i forbindelse med centrets brugere.