Spring til indhold

Den fynske kulturarv er blevet digital

Kulturminister Brian Mikkelsen har åbnet døren til den digitale fynske kulturarv

 

www.historisk atlas fyn.dk

http://www.historiskatlasfyn.dk/haf/?sub=haf

 

Odense Bys Museer har gennem det sidste års tid arbejdet på at udvikle et nyt website, der på en enkel måde kan give adgang til Fyns kunst- og kulturhistorie gennem flere tusinde år. Historisk Atlas Fyn.dk formidler udvalgte lokaliteter og emner fra 5000 års fynsk kulturhistorie i en interaktiv præsentation, der tager udgangspunkt i såvel nye som historiske kort over Fyn. Websitet - Historisk Atlas Fyn - er nu klar til at blive præsenteret. Kulturminister Brian Mikkelsen har forestået den officielle åbning af sitet ved et arrangement den 4. december i den nye bibliotekssal på Møntergården i Odense.

 

Idéen med Historisk Atlas Fyn er at vise, hvor rig en kulturhistorie vi bevæger os rundt i. Fortidens spor er en del af verden omkring os, som vi let kan overse. Der har boet mennesker på Fyn i tusindvis af år. Vi færdes i dag de samme steder, men siden mennesket kom til, har landskabet været i konstant forandring og udvikling. Hvor der i bronzealderen var skov, kom der måske en landsby til i vikingetiden. Efter at have dyrket jorden i tusind år blev landsbyen i 1900-tallet måske opslugt af storbyen, og markerne blev til parcelhuse. Med Historisk Atlas Fyn har du mulighed for at starte den digitale vandring i kulturhistorien lokalt – historien begynder lige uden for din egen dør – og lade en tur gå forbi kendte steder og føre dig tilbage til en anden tid. Om dette udtaler rådmand Anker Boye

 

"Hvis historien skal gøres nærværende, så skal den opleves i dagligdagen, når man færdes i byen eller rundt på landet. Og man skal kunne hente viden om den på en let, moderne og overskuelig måde. Vi ved alle, at Internettet har udviklet sig til den ultimative vidensdatabase. Det er dér, man slår op, hvis togtider skal checkes, hvis forskudsskemaet skal ændres eller ferierejsen bestilles. Lige så let og naturlig bør adgangen også være til vores historie. Det er den drøm, som Odense Bys Museer arbejder på at realisere".

 

Historisk Atlas Fyn giver med "Min tur" mulighed for, at man kan lave sit eget historiske kort og dermed bringe atlassets oplysninger med ud i kulturlandskabet. Ved at til- og fravælge informationer kombineres forskellige temaer, der således belyser historiske sammenhænge. Temaerne går fra fortidsminder til herregårde, landsbyer, fynske kunstnere og meget mere. Samtidig giver Historisk Atlas Fyn mulighed for at zoome ind og ud på forskellige grundkort og vælge enten et lokalområde, en region eller hele øgruppen.

 

Konceptet er baseret på den fynske kulturhistorie, men kan nemt tilpasses andre danske regioner. Kulturminister Brian Mikkelsen udtaler:

 

"Det er vigtigt, at vore museer også er til stede i den nye digitale kultur på Internettet. Derfor glæder det mig, at Odense Bys Museer satser så ambitiøst på at bruge de digitale medier til at udvikle en tidssvarende formidling af kulturarven. Hvis konceptet bag Historisk Atlas Fyn oven i købet kan benyttes af flere museer, er det en ekstra gevinst for den fremtidige museumsformidling".

 

Historisk Atlas Fyn vil fortsat blive udbygget og indgå som et centralt og aktivt element i formidlingen af den fynske kulturarv. Således har Odense Bys Museer netop modtaget et større tilskud fa Undervisningsministeriet og Kulturministeriet til udvikling af undervisningsmaterialer til gymnasieskolen, baseret på Historisk Atlas Fyn.

 

Yderligere information fås ved henvendelse til Museumschef Torben Grøngaard Jeppesen på telefon 6551 4600 eller mobil 2090 1310.

 

Med venlig hilsen

Lene Pedersen

Marketingchef

ODENSE BYS MUSEER

Overgade 48, 5000 Odense C

 

lenp@odense.dk

Tlf. +45 6551 4616

Mobil +45 2090 1312

www.museum.odense.dk