Spring til indhold

Mads har skiftet gips og skruer ud med sygepleje og relationsdannelse

Mads er oprindeligt uddannet tømrer, men nu har han skiftet spor og er gået i gang med uddannelsen til social- og sundhedsassistent (SSA).

Et svært uddannelsesvalg

Det ligger ikke i kortene, at Mads skal være social- og sundhedsassistent, da han i slutningen af folkeskolen skal til at vælge ungdomsuddannelse “Jeg var faktisk i brobygning på en SOSU-skole i 9. klasse, men det var ikke helt frivilligt og dengang, var det ikke en vej jeg så mig selv i". I første omgang går Mads efter en HTX med drømmen om måske at blive ingeniør en dag, men Mads finder hurtigt ud af, at det ikke er den rette vej for ham.


 

Citat
"Jeg har nok aldrig været god til at sidde stille ret længe ad gangen, og derfor fandt jeg ret hurtigt ud af, at HTX ikke var det rigtige valg for mig. Jeg vidste også, at jeg godt kunne lide at bruge mine hænder, så derfor var det oplagt for mig at skifte over til tømreruddannelsen med EUX, så jeg kunne få både en studentereksamen og en mere praktisk uddannelse."Mads, elev på social- og sundhedsassistentuddannelsen


Mads gennemfører tømreruddannelsen med EUX og flytter herefter til København, hvor han får arbejde som tømrer. Efter 5 år kan Mads mærke, at han har brug for mere kontakt med mennesker i sit daglige arbejde og hans tanker begynder at kredse om politibetjent eller ambulancebehandler. Begge uddannelser har optagelsesprøver og optager kun et begrænset antal ansøgere, så Mads søger et afløserjob på et plejecenter. Planen er, at erfaringen fra plejecentret kan bringe Mads tættere på politi- eller ambulancebehandler-uddannelsen.

 

Afløserjobbet giver inspiration til en ny drøm

Som afløser på et plejecenter, får Mads lært det helt grundlæggende omkring pleje og støtte til syge og ældre mennesker. Arbejdet på plejecentret er hårdt, og alligevel kan Mads mærke, at det giver mening på en helt anden måde end han har været vant til tidligere. Stille og roligt begynder Mads at lægge tankerne om ambulancebehandler til side til fordel for en ny drøm om at blive social- og sundhedsassistent.

 

Citat
“Jeg blev virkelig inspireret af de seje og dygtige kolleger, der var på plejecentret. Det kom også bag på mig, at social- og sundhedsassistenterne har så stort et ansvar og at de har så mange komplekse sygeplejeopgaver”.Mads, elev på social- og sundhedsassistentuddannelsen

 
Mads undersøger, hvordan man bliver social- og sundhedsassistent og bliver positivt overrasket over at finde ud af, hvor mange døre uddannelsen åbner. Selv har Mads ikke udelukket tanken om i fremtiden at videreuddanne sig til fx sygeplejerske, og uanset hvor han ender, så har Mads det godt med at vide, at der er mange veje, han kan gå indenfor det sundhedsfaglige område.

 

Fagligheden skal tales op

Det er vigtigt for Mads, at kendskabet til social- og sundhedsassistentens opgaver og rolle bliver talt op. “Den der med at alle kan blive SOSU, den holder ikke. Man skal have den rette personlighed for at blive en dygtig SOSU, og også for at kunne trives i jobbet. Sat på spidsen har vi andre menneskers liv i vores hænder. Det er vores observationer, der er medvirkende til at andre sundhedsfaglige som fx læger og sygeplejersker kan tage de rigtige beslutninger”. Mads tænker, at SSA-uddannelsen er undervurderet af mange og særligt forestillingen om, at det blot handler om den personlige pleje, vil han gerne udfordre. Ifølge Mads er relationsdannelse og tillid en forudsætning for overhovedet at kunne udføre den personlige pleje og de sygeplejefaglige opgaver hos borgeren og det er ikke noget, man lærer på en enkelt dag. Samtidig har mange borgere komplekse problemstillinger og derfor kræver jobbet en høj faglig viden.

 

Citat
Social- og sundhedsassistenternes opgaver overlapper en del med sygeplejerskernes, og det tror jeg faktisk ikke, der er mange der ved."Mads, elev på social- og sundhedsassistentuddannelsen

 

Mandlige kolleger søges

Da Mads søger ind på uddannelsen til social- og sundhedsassistent, er han fuldt ud klar over, at han skifter håndværkerjargonen ud med et fag, hvor kvinder er overtal. “Det var helt sikkert noget jeg overvejede og var meget bevidst om, og jeg har den holdning, at begge køn kan bidrage med noget positivt til et arbejdsmiljø, så hvis der er en nogenlunde fordeling, så giver det en god dynamik. Derfor synes jeg det kunne være fedt, hvis vi fik flere mandlige kolleger, for selvom jeg har stor respekt for mine kvindelige kolleger, så kunne det også være godt for borgerne, hvis der var flere mandlige SOSU’er, for vi kan alle sammen noget forskelligt”.

 

Løn under uddannelse er afgørende

Når man tager en social- og sundhedsassistentuddannelse, får man løn både, når man er i skole og i oplæring, og spørger man Mads, om det er en vigtig del af at skulle vælge uddannelse, er han ikke i tvivl. “Det er altafgørende for mig, at jeg ikke skal tage uddannelsen på SU. Jeg har været vant til en fast løn og jeg har både lejlighed og bil, så det er slet ikke muligt for mig at skulle være på SU i 3 år”.
Mads er stadig i sin 1. oplæringsperiode på uddannelsen, men han har bestemt ikke fortrudt sit valg om at starte på uddannelsen. Selvom Mads har erfaring fra faget som ufaglært, lærer han en masse på uddannelsen, og særligt psykiatrien ser han frem til at skulle ud i i sin 3. oplæringsperiode. “Det er vigtigt at fremhæve meningen i det her job. Der er rigtig mange dage, hvor jeg går hjem med en følelse af at have gjort en stor forskel for et andet mennesker, og det giver mening for mig.”

 

 

om mads

  • 29 år 
  • Opvokset i Odense - har boet i København 
  • Uddannet tømrer med EUX
  • Startet på social- og sundhedsassistent juni 2022
  • Pt. i 1.praktik i den udekørende gruppe Lavsengruppen