STU Rismarksvej – Struktur 2
Læs om undervisningstilbuddet Struktur 2 her.
Elevbeskrivelse
Struktur 2 er et specialiseret autist-tilbud, hvor eleverne primært har diagnoserne infantil- og atypisk autisme. Kendetegnende for alle eleverne er, at de har et udpræget behov for struktur, forudsigelighed samt visualisering. Den pædagogiske tilgang i Struktur 2 er inspireret af TEACCH, som er en målrettet autismepædagogik. Desuden arbejder vi hele tiden konflikt- og frustrationsnedtrappende. Vi har gode fysiske rammer, hvor ro, tryghed og afskærmning, er tænk ind i indretningen. Fx har alle elever egen afskærmet arbejdsplads, og vi har mange små rum, som giver mulighed for ro og afskærmning. Desuden har vi eget køkken og rum til små spisegrupper.
Elevernes individuelle og specifikke behov for struktur, forudsigelighed og visualisering er tænkt ind i al undervisning og i alle aktiviteter. Alle elever har deres eget individuelle skema, som er sammensat ud fra den enkelte elevs mål, kompetencer, udfordringer samt interesser. Udgangspunktet er at skabe så meget ro og tryghed som muligt, for dermed at danne det bedste fundament for at udvikle og udfordre den enkelte elev. Vi har hele tiden fokus på, at udvikle metoder og pædagogiske strategier, der virker hos den enkelte elev, for dermed at skabe mest mulig læring samt selvstændighed.
Undervisningen
Omdrejningspunktet i al undervisning og aktiviteter er udvikling af elevernes selvstændighed og selvhjulpenhed inden for de tre hovedområder i STUen, personlige kompetencer, sociale kompetencer og faglige kompetencer. Herunder fx at kunne tage initiativ, selv at kunne træffe valg, selv at kunne gå i gang med opgaver, selv at kunne udføre opgaver, selv at kunne gå videre til næste punkt på skemaet, selv at kunne sidde med en pauseaktivitet og at bede om hjælp. Ikke alt kan læres 100% selvstændigt, og derfor er målet så selvstændigt som muligt, hvorfor vi ofte benytter visuelle hjælpemidler som fx skemaer, arbejdssystemer eller procesbeskrivelser, hvilket øger selvstændigheden og selvhjulpenheden. I nogle situationer er personalestøtte eller verbal guidning nødvendig. Vi arbejder meget med gentagelser for dermed at indarbejde nogle faste og genkendelige rutiner, som forhåbentlig på sigt kan overføres til andre sammenhænge.
Et andet fokus er, at eleverne lærer at blive afhængige af og kunne bruge en visuel struktur fx i form af et skema (fx ShowMyDay, piktogrammer, alm. ord mm.). I modsat fald er de afhængige af personalet omkring dem, som bliver deres struktur, hvilket hverken arbejder imod selvstændighed, er hensigtsmæssig på den lange bane. Bl.a. derfor arbejder vi målrettet med, at eleverne skal kunne indgå i mindre strukturerede sammenhænge, da dette ofte vil være nødvendigt i deres fremtid, fx mht. at kunne spise i en mindre gruppe.
Mennesker med diagnosen infantil/atypisk autisme er ofte udfordret ift. til at indgå i sociale sammenhænge med andre. Derfor arbejder vi målrettet med, at eleverne lærer hensigtsmæssige strategier ift. sociale omgangsformer. Eleverne er desuden ofte udfordret ift. til deres frustrations- og stressniveau, hvorfor vi også arbejder meget med konkrete og hensigtsmæssige strategier til håndtering af dette. Derudover arbejder vi med at udvikle og styrke eleverne evner inden for kommunikation samt med, hvordan man kan kommunikere med omverdenen på en hensigtsmæssig måde.
Indholdet i de tre hovedområder i STUen består bl.a. af undervisning i:
Personlige kompetencer: - Strategitræning
- Selvindsigt, herunder ung-/voksenidentitet
- Generel selvstændighed og selvhjulpenhed
Sociale kompetencer: - Social træning i fx spisegrupper samt små hold ift. undervisning/aktiviteter
- Udflugter ud af huset i små grupper
- Deltagelse i ungdomsfester, festival samt diverse fællesarrangementer
Faglige kompetencer: - Dansk, matematik
- Brug af iPad
- Træning af hukommelse/systemtænkning
- Madlavning/bagning
- Handle
- Vasketøj
- Borddækning/opvaskemaskine
- Match/sortering
- Værksted - save brænde
- Sløjd
- Praktisk arbejde
- Gå-/cykelture - herunder trafiktræning
- Svømning
- Idræt/løb
- Diverse pauseaktiviteter
Personalesammensætning
Personalegruppen består af lærer, pædagoger og pædagogisk medhjælper. Desuden er der mulighed for, at få tilknyttet en ergoterapeut ved behov i en periode.
Formål og perspektiv
Formålet med CSV´s uddannelsestilbud er at de unge opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt. Der vil være fokus på de unges potentialer i forhold til at komme videre i uddannelse og beskæftigelse.
CSV´s uddannelsestilbud skal være med til at udgøre en ny start i den unges liv, hvor muligheder og færdigheder afprøves. Tilbuddet er ikke en videreførelse af undervisningen i folkeskolen, men en selvstændig uddannelse, der skal give disse unge et springbræt til voksentilværelsen.
Undervisningstilbuddet bliver i videst muligt omfang tilrettelagt under hensyntagen til de unges kvalifikationer, modenhed og interesser.
Uddannelsen er ikke et ensartet undervisningstilbud gennem hele uddannelsens forløb, da uddannelsesplanen justeres efter behov og mindst en gang årligt i samråd med den unge, forældrene, UU- vejleder og sagsbehandler.
Kompetencepapir
Ved uddannelsens afslutning vil den unge modtage et kompetencepapir, der blandt andet indeholder en beskrivelse af de opnåede kompetencer, samt en vurdering af den unges opfyldelse af målene for hele uddannelsen og for de enkelte uddannelsesdele.