Spring til indhold

Madudvikling til borgere med dysfagi

At spise et måltid er for mange forbundet med nydelse og livskvalitet. Hvad du måske ikke tænker over til daglig er, at det at tykke og synke maden er en kompliceret fysisk proces.

Når det kniber med at tykke og synke

Op imod 60 % af alle ældre oplever en eller anden grad af dysfagi. Det kan være en årsag til, at de ikke længere kan spise den mad, de er vant til. Det kan være forbundet med sorg og give udfordringer for helbredet. Borgerne kan nemlig opleve risikofaktorer som fejlsynk, lungebetændelser, underernæring og isolering fra fællesskabet i måltider.

 

Madudvikling til borgere med dysfagi

Gennem madlavning med modificerede konsistenser arbejder Byens Køkken målrettet med at afhjælpe de gener, som borgere med dysfagi kan opleve. Formålet er at øge borgernes livskvalitet og sundhed gennem den rigtige konsistens af mad.

I projektet arbejder Byens Køkken på at tilpasse sortimentet af varm mad til de definitioner, som International Dysphagia Diet Standardisation initiative har offentliggjort. Det formodes at indgå i den kommende udgave af Den Danske Institutionskost.
I stedet for at arbejde med Blød, Gratin og Cremet, arbejdes der nu på konsistensens. Det er fx Normal, Let at tygge, Blødt og Mundret, Finddelt og Fugtigt, Pureret og ikke mindst Flydende.

Derudover udarbejdes vi en guide, som kan bruges af borgeren selv, pårørende og plejepersonale. I materialet kan de finde opskrifter og metodikker på andre måltider i løbet af dagen, som kan tilberedes hjemme.

 

Samarbejde på tværs skaber kvalitet

I parløb med køkkenet på OUH og tværfagligt samarbejde med diætister og Fott Terapeuter kvalitetssikres maden løbende. Derved kan vi hele tiden holder os skarpe på smag, konsistens, ernæring og visuelt udtryk.