Spring til indhold

Søvn

Læs mere om søvn, og hvorfor det er vigtigt.

Hvorfor sover vi?

  • Søvn er nødvendig for barnets vækst og udvikling.
  • Søvn restituerer krop og hjerne - mindsker uro, gråd og irritabilitet.
  • Søvn giver energi og overskud.

 

Søvnrytme:

Det spæde barn har ingen døgnrytme og er styret af behovet for mad. Efterhånden som barnet vokser, vil der begynde at komme mere rytme. Som forældre kan man hjælpe til denne proces og dermed få skabt nogle gode søvnvaner.

 

Allerede fra starten kan det være en hjælp med faste rytmer og ritualer, når barnet skal puttes. Gentagelser skaber forudsigelighed og tryghed for barnet.

Lys og mørke hjælper automatisk til at regulere søvn. Sørg for, at der er mørkt i rummet, hvor barnet sover om natten, og lys i dagtimerne – også under middagssøvnen.

 

Barnet spejler sine forældre. Rolige og tydelige forældrene gør det lettere for barnet at slappe af og overgive sig til søvn.

Børn sover bedst, hvis der ikke er de store forandringer fx i weekender og ferier. En god rytme, der bliver brudt i en ferie, kan tage lang tid at genskabe.

For hver vågen time vokser behovet for søvn. Før søvnen presser sig på igen, har barnet brug for vågentid med lys og aktivitet.

 

Brug din sunde fornuft og se på dit barn. Hvis det er udhvilet, harmonisk og udvikler sig, som det skal, får det formentlig søvn nok.

 

Hvis du oplever udfordringer med dit barns søvn, kan du kontakte din sundhedsplejerske.

 

Læs mere om barnets sundhed her.

 

Her kan du læse om Sundhedsstyrelsens anbefalinger for søvn.