Spring til indhold

Om FAMKO

FAMKO er et tværsektorielt samarbejde mellem Familieambulatoriet på OUH og Odense Kommune. Med fokus på den enkelte familie skabes et skræddersyet forløb gennem graviditet og barsel, og kontakten fortsætter indtil barnet starter i skole.

Forskningsprojektet

FAMKO Odense er et samarbejde mellem Familieambulatoriet på OUH og Odense Kommune om gravide og småbørnsfamilier, der af den ene eller anden årsag kunne have brug for ekstra omsorg og støtte gennem graviditeten og barnets første leveår.

Projektet er blevet til med støtte fra Den A. P. Møllerske Støttefond, der har doneret 19,6 mio. kr. over 10 år, til udvikling, tværsektorielt samarbejde og udvidet indsats. Projektet evalueres på forskningsniveau af VIVE og Syddansk Universitet/Odense Universitetshospital.

Udvikling af FAMKO

2018 blev brugt på at udvikle indsatsen, så den giver bedst mulig mening for målgruppen, som er gravide, der følges i jordemoderforløb i Familieambulatoriet på OUH.

Vi samlede medarbejdere, ledere, chefer fra en række fagområder, og bad om deres perspektiver på, hvilke behov de familier, de møder i deres arbejde, oftest har, og som på det tidspunkt ikke blev imødekommet. Det viste sig, at nogle familier kan få hjælp og støtte i tilfælde, hvor andre familier ikke får samme mulighed. Det blev derfor klart for os, at tilbuddet skulle skræddersyes til den enkelte families behov. 

Dernæst var opgaven af finde den rette medarbejderprofil til at levere denne ekstra indsats. Det var vigtigt for os, at den pågældende fagperson ikke skulle blive endnu en fagperson blandt de mange andre, som familierne møder. Derfor landede vi på, at opgaven enten skulle løftes af en sundhedsplejerske eller en familiebehandler. For at adskille funktionen fra deres øvrige opgaver skabte vi konceptet "FAMKO-person". 

Udover en FAMKO-person, bliver familierne også tilbudt et enten individuelt eller gruppebaseret tilknytningsforløb, som har til formål at styrke relationen mellem forældre og barn. 

Sideløbende med den ekstra indsats arbejdes der også med relationel koordinering blandt alle relevante medarbejdere. 

I det følgende vil vi uddybe hvem, der er i målgruppen for indsatsen, samt gå mere i dybden med selve indsatsen.

 

Mere om målgruppen:

Målgruppen for FAMKO er alle gravide, som ses ved en jordemoder på Familieambulatoriet på OUH. I Odense Kommune er det 10-15 % af alle gravide, der følges i Familieambulatoriet under deres graviditet. De gravide, der følges i Familieambulatoriet, er visiteret dertil på baggrund af en vurdering af deres samlede situation. Derfor er det vidt forskellige årsager, der ligger til grund for, at de kommer der, og for langt de fleste er det en kombination af flere årsager. Alle har dog det til fælles, at det er vurderet hensigtsmæssigt, at de følges særlig tæt i deres graviditet med henblik på at give et trygt forløb.

Mulige henvisningsårsager kan være:

  • Under 18 år
  • Stress, angst, depression
  • Spiseforstyrrelse
  • Psykiatrisk sygdom
  • Tidligere selvmordsforsøg
  • Mistet barn eller anden nærtstående
  • Social udsathed
  • Seksuelt/voldeligt overgreb
  • Fysisk sygdom
  • Belastningsreaktion
  • Mental retardering
  • Forbrug af alkohol, rusmidler og/eller afhængighedsskabende medicin

Alle deltagere rekrutteres af deres jordemoder. Helst i forbindelse med første jordemoderkonsultation, og eller i forbindelse med en af de næstkommende.

 

FAMKO-personens rolle i familien

Ro omkring familien giver ro til forældrerollen

Mange af familierne oplever at stå over for udfordringer - enten i relation til den forestående udvidelse af familien eller på baggrund af familiens generelle situation Den vigtigste opgave for FAMKO-personen er at skabe ro omkring familien, både under graviditet og i tiden efter. Gennem samtaler mellem familie og FAMKO-person afdækkes det, hvad der er på spil i den enkelte familie, og hvad der er vigtigt for dem. For nogle er det udfordringer af praktisk karakter som f.eks. behov for anden bolig, økonomiske udfordringer eller hjælp til at overskue aftaler med det offentlige. For andre kan udfordringerne være af mere social karakter, som f.eks. problemer i parforholdet, dårlig relation til egne forældre eller svært ved at omgås andre som følge af psykiske vanskeligheder. Uanset hvad det er, der fylder i familien, så er FAMKO-personen der for at støtte familien gennem sparring og evt. henvisning til andre, relevante fagpersoner.

Tidlig, forebyggende indsats

Over tid vil FAMKO-personen oftest få opbygget en tryg relation til familien. Dette medfører, at det i mange tilfælde bliver naturligt for familierne at gå til deres FAMKO-person, hvis der opstår nye udfordringer eller eksisterende problemer forværres. Dette muliggør, at der tidligst muligt kan tages hånd om problemet, og i mange tilfælde vil det betyde, at den efterfølgende indsats bliver mindst mulig indgribende for familien. FAMKO-personen følger familierne fra graviditet til skolestart gennem løbende kontakter. Hyppigheden tilpasses familiens behov.


Bygge videre i stedet for at starte forfra

I FAMKO lægger vi vægt på at understøtte gode overgange. Det gør vi ved, at alle forløb opstartes ved, at jordemoderen, som er den, der i første omgang har tilbudt familien FAMKO, møder familien sammen med FAMKO-personen i en fælles konsultation. Herved bliver der allerede fra første møde skabt sammenhæng i indsatsen, og forhåbentlig får familien en oplevelse af, at der bygges videre i stedet for, at de igen skal starte forfra med deres fortælling. 
Tilsvarende tilbyder FAMKO-personen også sin deltagelse ved barnets opstart i dagtilbud eller ved overgang fra barsel til ledighed. Hvis familien ikke ønsker dette, så afsættes der i stedet tid til at forberede mødet sammen. FAMKO-personen kan også deltage i forbindelse med aftaler på sygehuset, opstart af kommunal indsats i familien eller hvor familien end måtte ønske det.
FAMKO-personen vigtigste opgave i disse situationer er at hjælpe familien til at komme omkring det, de ønsker at få ud af mødet, samt at støtte dem i at holde fast i det, der er vigtigt for dem. 

 

Fokus på tilknytning:

Udover den støtte og sparring, FAMKO-personen kan give, så tilbydes alle deltagere også et tilknytningsforløb.

Familier, der har en sundhedsplejerske som FAMKO-person tilbydes deltagelse i Tryghedscirklen, som er et gruppeforløb med 8 mødegange. Gennem Tryghedscirklen arbejdes der med at styrke forældrene i at forstå deres barn og deres mulighed for at støtte en positiv udvikling hos barnet.

Familier, der har en familiebehandler som FAMKO-person tilbydes deltagelse i forløbet Tidlig Tilknytning, som er et koncept udviklet i regi af FAMKO. Det er et individuelt samtaleforløb med op til 26 samtaler, som ligger fra midten af graviditeten til barnet er ca. 2 mdr. 
Samtaleforløbet afdækker forældrenes egne tilknytningsmønstre og danner grundlag for refleksion omkring forældrerollen.

 

Samarbejde på tværs:

Udover den ekstra indsats i form af FAMKO-person og tilknytningsforløb, arbejdes der i FAMKO også med relationel koordinering blandt den vifte af medarbejdere på tværs af OUH og Odense Kommune, som arbejder med gravide i sårbare situationer. Hvilke fagpersoner den enkelte familie møder afhænger af familiens situation, og kan variere fra få til ganske mange.

Medarbejderne samles jævnligt til netværksmøder og fælles kompetenceudvikling. Desuden gennemgår nye medarbejdere grundig introduktion med bl.a. korte praktikker hos kollegaer på andre fagområder.

Formålet med at styrke kendskabet medarbejderne imellem er at lette samarbejdet på tværs for på den måde at skabe et bedre og mere sammenhængende forløb for familierne.

De faggrupper, der indgår i netværket omkring FAMKO inkluderer:

  • Jordemoder, socialrådgiver og psykolog fra Familieambulatoriet på OUH
  • Sundhedsplejerske, familiebehandler og socialrådgiver fra Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune
  • Uddannelsesrådgiver, alkoholbehandler og misbrugsbehandler fra Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune

Dertil samarbejdes der med en bred vifte af andre fagpersoner og frivillige organisationer. Dette inkluderer (men begrænser sig ikke til) bl.a. familiens egen læge, somatiske sygehusafdelinger, psykiatrien, psykolog, ergo-/fysioterapeut, tale-/sprogkonsulent, Mødrehjælpen, Red Barnet, Røde Kors og Home-Start.