Spring til indhold
Nyhed

Fire skoler i Odense bliver UNICEF Rettighedsskoler

31-08-2017

Eleverne skal kende deres rettigheder og tages med på råd, når de voksne træffer beslutninger om de unges hverdag. Det er grundstenene i den nye hverdag på de fire skoler i Odense, som i det nye skoleår bliver UNICEF Rettighedsskoler. 

Hvad har fire skoler i Odense, UNICEF, IKEA i Danmark og VELUX FONDEN med hinanden at gøre? 

Alle er de en del af UNICEFs rettighedsskoleprojekt, hvor Hjalleseskolen, Munkebjergskolen, Kroggårdsskolen og Spurvelundsskolen i Odense fra efteråret 2017 kan kalde sig UNICEF Rettighedsskoler takket være støtte fra IKEA i Danmark og VELUX FONDEN til UNICEF.

Den første af de fire skoler, der officielt kan smykke sig med den flotte titel er Hjalleseskolen. Skolen inviterer torsdag den 31/8 til kick-off-fest med balloner, picnic og en sang skrevet særligt til lejligheden. Skolen indvier samtidig en helt særlig kontraktvæg, hvor alle børn, ansatte og rådmand for børn og unge, Susanne Crawley Larsen (R) har sat deres håndaftryk i maling som et symbol på deres forpligtelse til at inddrage FN's Børnekonvention i skolens dagligdag. 

- Jeg er meget stolt over, at hele fire skoler i Odense nu bliver UNICEF Rettighedsskoler. Det er så imponerende og inspirerende, at elever og lærere giver hinanden håndslag på, at børns rettigheder selvfølgelig skal være en helt naturlig del af hverdagen. Som rådmand for børn og unge har jeg hele tiden prioriteret, at vores børn får en stemme i debatten, og at de tages med på råd om deres hverdag. Det betyder nemlig også, at vi klæder vores unge på til at tage ansvar for deres eget liv og modet til at stå på mål for sig selv og deres egne fremtidsdrømme, siger Susanne Crawley Larsen.

Børns rettigheder på skoleskemaet
Børn er allerede omfattet af de generelle menneskerettigheder, men i 1989 indførte FN en børnekonvention i en erkendelse af, at der var brug for særlige rettigheder for børn. For rettigheder for børn handler ikke kun om husly, tryghed og omsorg, men også om at blive behandlet som individer med rettigheder.

- UNICEFs fornemmeste opgave er at sikre, at alle børns rettigheder bliver overholdt. Derfor er vi også meget glade for, at Odense med sin flotte satsning på hele fire UNICEF Rettighedsskoler vælger at gå så stærkt med på det arbejde. Vi ved fra andre UNICEF Rettighedsskoler, at et stærkt fokus på børns rettigheder skaber gladere børn og giver en bedre trivsel på skolen. Det håber vi også vil ske i Odense, siger Anne Mette Friis, der er Børn- og ungechef hos UNICEF Danmark. 

På de fire skoler i Odense betyder det, at de er forpligtede til at sætte rettigheder både på skoleskemaet og skolelederens to-do-liste.

For det første skal alle børn, lærere og ledelsen på skolen kende indholdet i Børnekonventionen. For det andet skal eleverne være med til at træffe de beslutninger, der vedrører dem og deres hverdag. For det tredje skal skolens ledelse vise respekt for børnenes rettigheder, når de træffer beslutninger og sætter målsætninger, og for det fjerde skal skolens regler, vedtægter og læseplan være i overensstemmelse med Børnekonventionen. 

Vigtig del af skolens identitet
På Hjalleseskolen har de høje ambitioner for både dannelse og uddannelse. I det nye skoleår har skolebestyrelsen og medarbejderne sat flere tiltag i gang, der skal støtte op derom. Et af de tiltag er at blive UNICEF Rettighedsskole: 

- Når vi ønsker at blive UNICEF Rettighedsskole handler det for os om at finde veje til at understøtte elevernes dannelse og trivsel. Rettighedsskolen understøtter netop dette ved en fælles og systematisk indsats. I det daglige arbejde med Børnekonventionen vil hver klasse udarbejde et klassecharter, der skal hænge på væggen i klasselokalet. Et klassecharter er en klasses arbejde med udvalgte rettigheder - det kunne være børns ytringsfrihed - fra børnerettighedskonventionen, som gælder som klasseregler, fortæller Louise Hjortebjerg Theil, der er skoleleder på Hjalleseskolen. 

Det er støtte fra IKEA i Danmark og VELUX FONDEN, som gør UNICEF i stand til at etablere de fire nye UNICEF Rettighedsskoler i Odense.


- Vores børn er vores fremtid, og derfor synes jeg, det er utroligt positivt, at de lærer, hvordan de passer på sig selv og hinanden. UNICEFs Rettighedsskole styrker fællesskabet og lærer børn, at forskellighed er en gave. Hos IKEA omfavner vi også det mangfoldige fællesskab, og derfor glæder jeg mig enormt meget til at se, hvordan Hjalleseskolen og Munkebjergskolen udvikler sig som UNICEF Rettighedsskoler, siger Namik Catkafa, varehuschef i IKEA Odense, om de to Odense-skoler, som IKEA støtter etableringen af gennem UNICEF Danmark.

Giver bedre trivsel og tryghed
UNICEF Rettighedsskoler har allerede haft stor succes med overbevisende resultater i England, hvor mere end 4000 skoler i dag er UNICEF Rettighedsskoler. 

Langelinieskolen på Østerbro i København har igennem de seneste tre skoleår været pilotskole med meget flotte resultater til følge - blandt andet en markant forbedring af trivsel, tryghed og kompetencer til at bruge børnerettigheder i skoledagen.
Ved afslutningen af skoleåret 16/17 var der syv UNICEF Rettighedsskoler i Danmark. I løbet af skoleåret 17/18 kommer der yderligere 15 nye til - inklusiv de fire skoler i Odense. 

Fakta
En UNICEF Rettighedsskole forener elever, forældre, lærere og hele skolens personale i et fællesskab, der er baseret på alle de gode værdier, der står i FN's Børnekonvention. Skolen er baseret på rummelighed, respekt, tryghed, engagement og ansvarsfølelse på en meget konkret måde, så værdierne bliver mere end bare ord. 

Skolerne skal desuden oprette et særligt Rettighedsråd. Rådet består af børn og voksne, og det sætter fokus på at forbedre vilkårene for alle børn på skolen.

UNICEF Rettighedsskoler er støttet af IKEA i Danmark, VELUX FONDEN og Fonden af 8. juli 1983. Læs mere om UNICEF Rettighedsskolerne her.

Datoer for kick-off for de fire UNICEF Rettighedsskoler i Odense i 2017:
Hjalleseskolen 31. august
Munkebjergskolen 12. oktober 
Kroggårdsskolen 13. oktober 
Spurvelundsskolen 24. november
 

Kontaktinformation

Rådmand Susanne Crawley Larsen, (R), Børn- og Ungeforvaltningen, Odense Kommune telefon 3060 4419
Børn- og ungechef Anne-Mette Friis, UNICEF Danmark, telefon 2721 3048 / 3527 3800
Skoleleder Louise Hjortebjerg Theil, Hjalleseskolen, telefon 6155 3342
Corporate Communicator Rikke Torgny Nonboe Andersen, IKEA Danmark, telefon 4186 5425