Spring til indhold
Nyhed

Stort Odense-børneprojekt skal også forske i børns psykiske forhold

21-02-2014

- Vi ser, at et stadigt stigende antal børn og unge får psykiske vanskeligheder og trivselsproblemer. Forskningen kan måske give os nogle svar på, hvorfor nogle bliver psykisk sårbare, mens andre ikke gør. Forskningsprojektet er derfor en enestående mulighed for at kunne forebygge nogle af de tendenser, siger lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark, Anders Meinert Pedersen.

 

Psykiatrien i Region Syddanmark håber med sit bidrag på kr. 350.000 hvert af de næste tre år, at vejen fra forskning til ændring af diagnostik, behandling og pleje bliver kortere.

 

Odense Kommune byder psykiatrisygehusets deltagelse i projektet velkommen.

 

- Der mangler i høj grad viden om årsager til, at et stigende antal børn og unge i dag henvises til psykiatrien med vanskeligheder, der begrænser deres naturlige udvikling. Det er meget vigtigt, at der kommer større fokus på, om de indsatser, der iværksættes kommunalt, også virker. Nu får vi en virkelig god mulighed for at kunne forstærke vores forebyggende arbejde med henblik på at skabe trivsel for alle børn - også de mest udsatte og sårbare børn. Så de kan få de bedste muligheder for et meningsfyldt liv med uddannelsesmuligheder, tilknytning til arbejdsmarkedet og et godt familieliv, siger børne- og ungeoverlæge Susanne Buhl fra Odense Kommune.

 

Odense Kommune, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet tog initiativ til Odense Børnekohorte for godt tre år siden, og i dag deltager knap 3000 børn og deres familier i undersøgelsen.

Børnene har været fulgt siden fosterstadiet, og de ældste er i dag tre et halvt år gamle. Efter planen skal de følges, til de fylder 18 år, så man får et fuldt overblik over hvilke faktorer, der påvirker børn og unges helbred og trivsel.

 

– For os som universitetshospital er projektet enestående. Samarbejdet mellem OUH, SDU og Odense Kommune inddrager flere faggrupper og giver kohorten mulighed for at indsamle både biologiske og sociale data fra børn, siger Judith Mølgard, direktør på Odense Universitetshospital og formand for Odense Børnekohorte.

 

- Allerede nu ser vi interessante resultater fx. fra gruppen bag delprojektet ’Mangel på D-vitamin’, som har påvist mangel på vitamin D hos hver fjerde gravide kvinde. At vi nu kan byde velkommen til psykiatrien og til yderligere fokus på psykisk trivsel gør blot potentialet for Odense Børnekohorte endnu større, siger hun.

 

Udover bevillingen på i alt 1 mio. kr. over tre år fra Psykiatrien i Region Syddanmark bidrager både Odense Kommune og OUH til projektet med en mio. kr. om året.

 

Fakta:

 

Projekt Odense Børnekohorte blev lanceret i 2010 og er efter et par år nu begyndt at kaste flere forskningsresultater af sig, blandt andet på delprojektet ”Mangel på D-vitamin”.

 

Projektet, der løber over 18 år, har til huse på Odense Universitetshospital, hvor bioanalytikere, projektkoordinator m.m. står for undersøgelserne.

 

I Psykiatrien i Region Syddanmark vil projektet administrativt blive knyttet til det nye telepsykiatriske center i Odense, som skal være samlingspunkt for al regional forskning indenfor syddansk psykiatri.

 

Alle kvinder, der er bosat i Odense Kommune og er blevet gravide i perioden 1. januar 2010 til og med 31. december 2012, er inviteret til at deltage i projektet.

 

I løbet af barnets opvækst undersøges både fysiske, psykiske, sociale og miljømæssige forhold, som kan have betydning for barnets helbred.

 

Der har tidligere været to kohorter i Odense, der har fulgt udviklingen af allergi og astma hos børn. Resultaterne har været med til at forbedre anbefalingerne i forhold til forebyggelse af allergiske sygdomme hos børn gennem kost. Resultaterne er også blevet brugt til at forbedre internationale anbefalinger.

 

Læs mere om projektet, der består af en række delprojekter:http://www.odense.dk/subsites2/odensebornekohorte/topmenu/om%20projektet/delprojekter.