Spring til indhold
Nyhed

Uddannelsesdrømme hos de meget voksne

25-05-2009

Det er aldrig for sent at skifte spor eller at få en uddannelse. Det er drivkraften og tankesættet hos de 40 mulige voksenlærlinge, der 4. maj begyndte i Odense Kommunes nye følordning i ældreplejen. Til sommer begynder 26 af dem på Social- og Sundhedsuddannelsen.


Det er to måneder siden, at Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune besluttede at oprette 26 voksenlærlingepladser i Odense Kommunale Ældrepleje og dermed give voksne uden relevant erfaring chancen for at få en uddannelse, der både kan tilbyde et meningsfyldt arbejde og et fremtidssikret job. Voksenlærlingeordningen giver samtidig nyledige en mulighed for hurtigt at komme videre.


Mange ønsker en uddannelse med fremtid i

Interessen har været stor. 84 personer ansøgte om at komme i betragtning til følordningen, som er den gensidige "mærken hinanden på tænderne"-ordning, der skal sikre, at det er de mest motiverede, der får muligheden for at begynde som voksenlærling.


Den 4. maj uge begyndte de så, de 40 udvalgte, i et fire ugers forløb, hvor de både prøver kræfter med faget og får indledende undervisning i fx omsorg, arbejdsmiljø og kommunikation. Fælles for dem alle er et ønske om at få en uddannelse med jobsikkerhed. Flere af dem har nemlig mærket, hvordan økonomien i visse brancher er strammet til de seneste år.


Krisen, der gjorde drømmen mulig

For 47-årige Peter Wøllekær kom fyringen i slutningen af 2008 dog næsten som en befrielse:


- Jeg havde flere gange taget mig selv i at tænke, ’hvad laver du egentlig lige her?’. Jeg ville gerne noget andet. Noget med noget mening i, fortæller Peter Wøllekær.


Også 31-årige Jasminka Rujanac, der kom til Danmark fra Bosnien i 1994, ser muligheder i hendes aktuelle situation, hvor hun for nylig mistede jobbet i forbindelse med finanskrisen:


- Jeg vil meget gerne have en uddannelse, og nu jeg har muligheden, tager jeg den, fortæller hun.


Fakta om voksenlærlinge

Voksenlærlingeordningen er målrettet ufaglærte eller personer, som ikke har anvendt deres uddannelse inden for de seneste 5 år eller har gået ledig i ni måneder. Som voksenlærling får man ca. 18.000 kr. om måneden, hvilket er en del mere end en elev på den traditionelle ordning. Den højere løn er helt afgørende for, at man som etableret voksen og evt. forsørger har råd til at tage en uddannelse, fortæller flere af de personer, der netop er begyndt i Ældre- og Handicapforvaltningens følordning.


- Jeg er utrolig glad for, at vi nu kan tilbyde den ordning, og at der er så mange interesserede. Jeg håber derfor også, at vi til næste år kan udvide antallet, så endnu flere kan få muligheden. Vi ved, at vi inden for de næste 5-10 år kommer til at mangle hænder i ældreplejen, derfor er det vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan for at få uddannet så mange som muligt. Her er voksenlærlingeordningen et vigtigt redskab, udtaler ældrerådmand Peter Rahbæk Juel (S).


Yderligere oplysninger:

Annette Wognsen Frederiksen, kommunikationskonsulent i Ældre- og Handicapforvaltningen