Spring til indhold
Nyhed

Øllets historie og bryggedag

21-04-2009
Øllets historie og bryggedag i Den Fynske Landsby

Søndag den 26. april kl. 10.00 - 15.00

Den Fynske Landsby har tradition for at formidle øllets historie. Øl var en meget vigtig fødekilde i det gamle landbrugssamfund, hvor drikkevandet i bedste fald bestod af det urensede vand fra private brønde. Derfor var rensning gennem en bryggeproces en nødvendighed. Brygning af øl var et yderst krævende arbejde og i dag finder vi det imponerende, at konen på gården uden brug af "moderne" hjælpemidler, formåede at brygge holdbar velsmagende øl.

På to bryggedage i 2009 kan du opleve Den Fynske Landsbys brygger Toni Guldborg demonstrere hvordan malt, humle, gær, vand og hårdt arbejde forvandles til velsmagende øl. Bryggedagen er tilrettelagt i samarbejde med Albani Bryggeriet, som i år kan fejre 150 års jubilæum. Albanis tidligere brygmester Leif Typkær vil på begge bryggedage lave rundvisninger og fortælle om ølbrygning i et kulturhistorisk perspektiv. Oplægget om øllets vej fra humlestængerne i haven til det velsmagende bryg i glasset finder sted tre gange den 26. april kl. 10.30, 12.30 og 14.00.

I den forbindelse kan man også se udstillingen ”Hjemmebryg og flaskeøl”. På næsten alle gårde blev der i 1800 – tallet, brygget øl flere gange om året. Hver husholdning havde sin egen opskrift, der ofte var gået i arv og blev nøje overholdt. Det var en krævende arbejdsgang at brygge, og der var mange ting der skulle tages højde for, Meget kunne gå galt, og overtro var derfor en naturlig del af ølbrygningen. Så hvis gæringen drillede, var et godt huskeråd at få fat i gårdkarlens bukser og lægge dem over karret….
Med opførelsen af bryggerier, kommer de første fabriksfabrikerede flaskeøl på markedet i Odense, i slutningen af 1800-tallet.
Udstillingen viser genstande fra museets egen samling, samt genstande, venligst udlånt af Albani Bryggeriet.

Næste bryggedag i Den Fynske Landsby finder sted den 11. oktober, hvor vi sætter fokus på juleøl.

Ulddag – starter kl. 11.00
Ikke nok med det. Det vil også være aktiviteter andre steder i Den Fynske Landsby denne søndag. Tiden er kommet til, at Landsbyens får skal klippes og folkene fra Levende Historie vil dagen igennem arbejde med ulden. Det er en lang og spændende proces, som du kan følge fra klipning af fåret, ulden der skal teses og renses, til slut, hvor det kartes og spindes.

Kig også forbi hos Kniplepigerne i Præstegårdens Enkesæde og se udstillingen med smukke kniplinger fra 1800-tallet til i dag

Yderligere information fås ved henvendelse til museumsformidler Benedikte Jeppesen på tlf. 2488 1918.