Spring til indhold

Dilemma #3: Alt mit look er væk!!

Her er nogle begreber, der er gode at holde øje med, når det gælder sikkerheden på nettet.

  • To-faktor-login: På engelsk hedder det two factor authentication. Det er samme princip som NemID: Du skal godkende login på en konto/bruger en ekstra gang, og det kan ofte gøres via en app til spillet. Hvis dit barn har en smartphone, er det en god ide at bruge den til at godkende (både Fortnite og Roblox tilbyder denne service).

  • “Jeg er blevet hacket!”: I spil og på sociale medier er der risiko for, at andre får adgang til dit barns brugernavn eller profil. Det bedste, du kan gøre, er at nulstille passwordet. Det sker med den e-mail, brugeren er blevet oprettet med. Det er derfor en god idé altid at vide, hvilken e-mail, der er brugt.

  • Streak eller Daily-login-bonus: Mange spil og services giver en bonus, hvis du logger ind flere dage i træk (fx flere point, mønter eller medaljer). Målet er at få brugerne online hver eneste dag. Det er én af grundene til, at børn deler deres passwords. På den måde kan de hjælpe hinanden, så de ikke går glip af disse bonusser.

Kom godt i gang med samtalen sådan her - 5 råd til at starte samtalen om passwords

  1. Kombinér to ord og et tal, der er sjovt og nemt at huske; fx VingummiRacerbil20
    Et langt password er mere sikkert end et kort - og kombinationen af to ord kan være en god måde at gøre det nemt at huske.
  2. Brug forskellige passwords forskellige steder. At bruge det samme kodeord mange steder skaber en stor risiko. Forskellige passwords giver øget sikkerhed.
  3. Til børnenes spil og ydelser er det okay at skrive passwords ned og gemme dem. Som forælder er det godt at være med, når dit barn opretter en bruger til et nyt spil. Skriv fx ned i en notesbog, hvilken e-mail, sikkerhedsspørgsmål og fødselsdato etc., I har brugt. Det kan hjælpe, hvis brugeren bliver hacket, og I skal have den tilbage. Gem notesbogen et sikkert sted.
  4. Brug ikke personlige oplysninger i et password. Selv om det kan være fristende at have “Rune2009” som password, så er det meget nemt at gætte. SuperPizza50 er meget bedre.
  5. Hvis nogen har set eller brugt dit password, så skift det hurtigst muligt.

I kan læse mere om god IT-sikkerhed her:
https://www.borger.dk/internet-og-sikkerhed/Sikker-paa-nettet/Sikker-brug-af-computeren