Sund digital familie

Dilemmarejsen er et nyt initiativ for en sundere digital adfærd blandt teenagere i Odense Kommune. 

Hvor går grænsen?

 
Med initiativet Dilemmarejsen.dk gør Odense Kommune en aktiv indsats for at hjælpe forældre til at tale med deres teenagere om grænserne på nettet.

 

Familierne får tilsendt tre dilemmaer tre søndage i træk. Dilemmaerne lægger op til korte strukturerede samtaler om online-livet. På bare 15 minutter kommer familierne igennem en række overvejelser om, hvordan man passer på hinanden i cyberspace.
Efter hver samtale laver familierne en handleplan for, hvad man gør, når man er i tvivl, om man overskrider grænsen for sund net-adfærd.

 

Dilemmaerne handler om billeddeling, mobning og hacking. 


Inden forældrene modtager dilemmaerne, som de skal drøfte ved hjælp af deres telefoner, modtager de et nyhedsbrev om søndagens emne. I nyhedsbrevet finder de blandt andet råd, lovstof og forslag til konkrete handlinger, der berører dagens dilemma.

 

Baggrund

En af konklusionerne i Odense Kommunes store undersøgelse om netadfærd blandt teenagere i foråret 2018 var, at forældre ikke taler nok med deres børn og unge og om grænserne på nettet. Teenagerne gav udtryk for, at de savnede deres forældre i debatten. En anden konklusion var, at de unge ved for lidt om, hvad der er lovligt og ulovligt på nettet.
 
Dilemmarejsen.dk er første initiativ under indsatsen "Sund digital familie", hvor målet er, at vi alle sammen skal blive bedre til at passe på os selv og hinandenpå nettet
 
 

Sådan kommer du i gang - 3 dilemmaer, 3 søndage 15 minutter: 

  • Tilmeld din familie på Dilemmarejsen.dk.
  • Besvar fire spørgsmål om din families digitale liv.
  • Tre søndage i træk vil du modtage en nyhedsbrev, hvor du bliver klædt på til dagens dilemma samt en SMS, hvorfra du tilgår dagens dilemma. Du skal bruge din telefon til at føre jer gennem dilemmarejsen. 
  • Efter tre søndage, får I alle jeres handleplaner tilsendt samt et "Sund digital familie- diplom" 
                                                             Knap til tilmelding til dilemmarejsen  

 

Læs, hvorfor Odenses borgmester synes, det er vigtigt at deltage i dilemmarejsen. (Linket åbner det brev, der blev sendt til forældre med børn på 13 og 17 år og unge på 18 og 19 år, d. 8. november, 2018)