Spring til indhold

50 millioner skal fordeles til seniorlivet i Odense: Sådan får du indflydelse

Spændende stier, mødesteder, fitnessredskaber i det offentlige rum, toiletfaciliteter i forbindelse med udendørs-tilbud og petanquebaner, seniorboliger og -bofællesskaber. Mulighederne er mange.

Hvordan skaber vi rammerne for et endnu mere aktivt og attraktivt seniorliv i dag og i fremtiden? Hvordan bruges pengene bedst? Det kan du være med til at få indflydelse på. 

 

50 millioner til renovering og modernisering

Med Velfærdens Fundament ønsker Odense Byråd at ændre de fysiske rammer for dem, der stadig er på arbejdsmarkedet, dem der er på vej ud og dem der ikke længere er på arbejdsmarkedet. Odense Byråd vil skabe en by, der er attraktiv for alle, også dem på 55+. 

Politikerne ønsker at inddrage byens borgere, de 55+ årige, i udviklingen af Odense som en endnu mere attraktiv by. I de kommende måneder vil der derfor blive gennemført en omfattende demokratisk samtale i form af dialogmøder, en spørgeskemaundersøgelse og etablering af et seniorambassadørnetværk. 

Det glæder Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).

- I Odense har vi store ambitioner om, at byen skal være attraktiv at bo i for alle aldre. Det kræver, at borgerne fortæller os, hvad de vil have - og derfor er jeg begejstret for, at vi nu starter en omfattende demokratisk samtale også med den store gruppe af aktive borgere over 55, der ønsker at bruge byrummet på en anden måde end de studerende og småbørnsfamilierne, siger han og tilføjer: 

- Det er en målgruppe, der ikke før har været inddraget systematisk i udviklingen af byen, og det laver vi om på nu, så deres ønsker til boformer, aktiviteter og fællesskaber også prioriteres. Med 50 millioner kroner kan man nå rigtig langt, og jeg glæder mig til at kunne bringe pengene i spil der, hvor borgerne peger på, det skaber mest værdi for dem. 

Bland dig

Odense Byråd har et stærkt ønske om at få involveret så mange af byens borgere som muligt for skabe en kvalificeret beslutning om, hvad pengene skal bruges til. Det er gennem forskellige former for demokratiske processer, at du som 55+ årig eller kommende 55+ årig i Odense Kommune har mulighed for at give din stemme til kende.

- Vores politikker skal formes og farves af dem, det handler om. Derfor har vi brug for, at man blander sig og giver sin ærlige mening til kende om, hvordan Odense skal udvikle sig, så byen også er interessant, når man ikke længere har hjemmeboende børn og derfor gerne vil have noget andet ud af fritids- og kulturlivet, siger Peter Rahbæk Juel.

Sådan får du indflydelse

Grundet Covid-19 restriktioner er det ikke muligt at afholde de fysiske dialogmøder i det første kvartal af 2021, men du kan alligevel give dit bidrag med allerede nu ved at deltage i denne spørgeskemaundersøgelse. Det tager kun cirka 15 minutter at give dit besyv med. 

Når samfundet igen åbner op, inviterer vi til fysiske dialogmøder, på en lokation nær ved dig. Her vil du kunne uddybe dine forslag endnu mere. Derudover kan du melde dig som seniorambassadør, hvor du har mulighed for at være i direkte dialog med politikerne om forslag og anbefalinger til, hvilke fysiske rammer der er med til at skabe et attraktivt seniorliv i Odense.

- En moderne storby som Odense bæres i høj grad frem af sin mangfoldighed, og derfor har vi brug for at både studerende, børnefamilier og dem, der er solidt etablerede midt i livet, er med til at præge byens indretning. Odense skal være attraktiv for alle aldre, og hvis man vil være med til at bruge de 50 millioner kroner godt, er det nu, man skal give sin mening til kende - det er det, vi inviterer og opfordrer til, siger Peter Rahbæk Juel.

Når borgerinddragelsen er gennemført, vil resultaterne af dialogen om drømme og forslag til Odense Kommune som en attraktiv by for de 55+ årige blive præsenteret for politikerne. Byrådet vil på baggrund heraf træffe en endelig beslutning om fordelingen af midlerne. Herefter kan den konkrete planlægning af de mange projekter gå i gang.


En investering i velfærd er en fælles sag

De 50 millioner kroner til seniorlivet er en del af Velfærdens Fundament, som byrådet med Budget 2021 har besluttet at investere 1,8 mia. kr. i.  

Beslutningen hviler på en aftale indgået af Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten.
Pengene skal gå til at løfte byens mange bydele og lokalområder samt vedligeholdelse og modernisering af vuggestuer, børnehaver, folkeskoler, plejecentre, plejeboliger og handicaptilbud i hele Odense.

Det er den største enkeltstående anlægsinvestering i velfærden nogensinde i Odense. Der er nu behov for at involvere alle borgere i Odense i en fælles samtale om, hvordan vi investerer midlerne bedst til gavn for de enkelte lokalområder.