Spring til indhold
Nyhed

Nyt projekt skal give unge appetit på et fritidsjob

26-10-2020

Et fritidsjob er for mange det første skridt til en varig tilknytning til arbejdsmarkedet. Men for nogle unge kan det være svært at få foden inden for, og det skal en ny fritidsjobindsats ændre på. Red Barnet og Meyers Madhus står bag projektet, som er startet op i Odense som det første sted i landet.

Hvordan får man et fritidsjob og senere foden inden for på arbejdsmarkedet?

Red Barnet, Meyers Madhus og en række lokale virksomheder inden for madbranchen har i samarbejde med Odense Kommune sat sig for at åbne døren til fritidsjob for en række unge, der har brug for støtte og motivation til at kaste sig ud i jobsøgningen.

Første sted i landet

Projektet "Måltid, Fritid, Fremtid" er startet op i Odense som det første sted i landet, og netop nu har det første hold bestående af syv unge i alderen 15-17 år grebet chancen og kastet sig ud i opskrifter, køkkenhygiejne og kogekunst. 

Forløbet er centreret omkring mad og måltider, og de unge begynder med fire ugers undervisning i køkkenet sammen med en kok fra Meyers Madhus, to frivillige undervisere fra Red Barnet og en projektmedarbejder fra UngOdense (ungdomsskolen). Derefter er de unge klar til fire ugers fritidsjobtræning i lokale virksomheder inden for restaurations-, fødevare- eller detailbranchen. Herefter får de unge et diplom, der beskriver, hvad de har arbejdet med gennem forløbet, og som de kan bruge til at søge fritidsjob efterfølgende.

Gennem hele forløbet og i efterfølgende fire måneder har de unge en frivillig mentor fra Red Barnet tilknyttet, som støtter dem undervejs i jobtræningen og står efterfølgende klar til at hjælpe de unge med at skrive jobansøgninger. 

Odenses børn- og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen er begejstret for ideen bag projektet og udsigterne til, hvad det kan løfte.

- Jeg kan ikke få armene ned over det her projekt, der viser, at forskellige parter er villige til i fællesskab at gøre en forskel for deres by. Der er så mange vindere i det, hvis alt lykkes. De unge får mulighed for at udfolde evner, de måske slet ikke vidste, at de besad, og de får nogle værdifulde erfaringer til cv'et og forhåbentligt et fast fritidsjob, der kan være vejen til at klare sig selv senere i livet. Virksomhederne vil forhåbentlig opleve, at det er en tilfredsstillelse at tage et socialt ansvar og invitere en ung indenfor, som man måske ikke i første omgang ville have brugt tid på at oplære, men nu får sendt godt mod fremtiden, siger hun.

Flere skal mærke positive effekter af fritidsjob

Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, glæder sig over, at organisationens frivillige nu også kommer til at gøre en forskel for unge, der har svært ved at finde og holde fast i et fritidsjob. Det sker takket være et samarbejde med flere parter og en bevilling fra den A. P. Møllerske Støttefond.

- Mange unge har brug for et kærligt skub på vejen til et fritidsjob, og det er vi så glade for sammen at kunne give dem med dette nye projekt. At være en del af et positivt fællesskab i fritiden er fuldstændig afgørende for unge. Det er her, de kan blive gode til noget, øve sig, samarbejde, få venner og skabe en vej til uddannelse og job. Der er så mange positive effekter ved at have et fritidsjob, og dem skal flere unge have del i, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

I Meyers Madhus er man også rigtig glad for at være en del af projektet.

- Vi oplever, at mad og måltider rummer et stort potentiale for at styrke de unges tro på egne evner og er med til at inkludere dem i et fællesskab, som øger deres netværk. Vores erfaring er, at mad og måltider i en engageret og fagligt funderet madundervisning kan skabe motivation, der er afgørende for at komme ud på arbejdsmarkedet fx i et fritidsjob. Samtidig viser forskning, at netop fritidsjob kan have afgørende betydning for de unges tilknytning til arbejdsmarkedet på lang sigt, og derfor giver det så god mening for os at være en del af Måltid, Fritid, Fremtid, siger Peter Rønn-Petersen, der er projektchef i Meyers Madhus.

Køkkenundervisningen i Odense startede i uge 40, og de fire uger på "træningsbanen" afsluttes med en restaurantaften, hvor de unge laver en middag og serverer den for deres frivillige mentorer og inviterede gæster. Fra uge 45 begynder de unge i praktik i de lokale virksomheder. 

Fakta
- Måltid, Fritid, Fremtid kører i Odense og Aarhus Kommuner frem til og med 2022.
- Projektet er målrettet unge i alderen 15 til 17 år.
- Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Red Barnet, Meyers Madhus, Aarhus Kommune og Odense Kommune og er støttet af den A.P. Møllerske Støttefond.
- Læs mere om Måltid, Fritid, Fremtid her

Kontaktinformation

Susanne Crawley Larsen, børn- og ungerådmand, sucl@odense.dk, mob: 30604419
Gitte Bank de Thurah, presseansvarlig i Red Barnet, gbj@redbarnet.dk, mob: 21552045
Mia Vendelbjerg, projektleder i Meyers Madhus, mive@meyers.dk, mob: 25102761
Khazar Mohammadi, projektmedarbejder, UngOdense, khamo@odense.dk, mob: 29427783