Spring til indhold
Nyhed

Iværksætterfestival med flere deltagere end nogensinde

29-11-2019

Gaspedalen er trådt helt i bund i Odenses iværksættermiljø, hvor bæredygtige iværksættere skyder hurtigt frem, vurderer erhvervschef i Odense Kommune efter endnu en succesfuld iværksætterfestival med rekordmange deltagere.

Proxima Centauri ApS (i midten) blev årets iværksættervirksomhed i Odense. Prisen blev delt ud under Iværksætterfestival 2019. Foto: Odense Kommune

Hvis Odenses iværksættermiljø var en bil, så ville det være en eldrevet sportsvogn i høj fart på motorvejen. Der er nemlig fuld fart på iværksætterne - særligt den bæredygtige af slagsen - i Odense, hvoraf mange netop har deltaget i Odense Kommunes iværksætterfestival. Med 1000 deltagere fordelt over fem dage har festivalen endnu engang sat ny rekord.
 
Rådmand for By- og Kulturforvaltningen Jane Jegind (V) er stolt over at se udviklingen hos iværksætterne i Odense. En udvikling, der bare fortsætter år for år.
 
- Vi har mange dygtige iværksættere i Odense, og det gode er, at der hele tiden kommer flere til. Det har en selvforstærkende effekt, og når jeg kommer rundt omkring i Danmark, så oplever jeg, at man virkelig har fået øjnene op for udviklingen i Odense, og man er nysgerrig efter, hvordan vi gør tingene her i byen. Det er jeg meget stolt af, siger hun.
 
Bæredygtige tendenser
Festivalen sluttede fredag på Anarkist, hvor IværksætterOdense-prisen, der er opstået i et samarbejde mellem Erhverv+ og Odense Kommune, blev uddelt af rådmand Jane Jegind. Førstepladsen og de 30.000 kroner gik til Jan Pedersen, der med virksomheden Proxima Centauri ApS har lavet en pølserobot, som sorterer tarme efter størrelse. En arbejdsproces der ellers foregår i hånden andre steder i verden - blandt andet i Asien. Med opfindelsen kan der altså spares på transporten og dermed en stor post i udledningen af kuldioxid og svovl.
 
Det bæredygtige element er en generel tendens i Odenses iværksættermiljø, hvor mange har fået øjnene op for potentialet i at opfinde bæredygtige produkter - eller simpelthen gentænke måden, man gør tingene på.
 
- Vi kan se, at mange af de nye iværksættere har gode ideer til, hvordan vi rykker os i en mere bæredygtig retning. Det gælder for eksempel designere som laver tøj af genbrugte materialer, men også Proxima Centauri ApS, der arbejder med bæredygtighed på en helt anden måde, fortæller kontorchef for Byggesag og Erhverv i Odense Kommune, Anette Pihl Nielsen.
 
Iværksættere med fart på
I Odense kommer der i gennemsnit 200 nye virksomheder hver måned. Det gælder både nye virksomheder og etablerede virksomheder som flytter til byen. De flotte tal er tegn på en meget positiv udvikling i Odense, mener Anette Pihl Nielsen.
 
- Der er fuld fart over iværksætterne i Odense. Vi har rigtig mange virkelystne borgere i byen, og mange etablerede virksomheder har heldigvis også fået øjnene op for, at Odense er et attraktivt sted at placere sig, siger hun.
 
En af de mange nye virksomheder er vinderen af IværksætterOdense-prisen Proxima Centauri ApS. Virksomhedens direktør Jan Pedersen glæder sig over at modtage prisen, pengene og anerkendelsen. 
 
- Vores færdige maskine koster tæt på et par millioner kroner, og for at udvikle den skal vi bruge mindst det dobbelte. Jeg har ikke ubegrænsede midler, så de 30.000 kroner giver lidt luft i budgettet, og så er vi meget stolte over at blive årets iværksættervirksomhed i Odense. Det giver også meget omtale for os, siger han.

  • Foruden Proxima Centauri ApS var der en anden- og tredjeplads til virksomhederne Air Wallet ApS og Vain Dain Athletic IVS.
  • Odense Iværksætterservice, som holder til i iværksætterhuset Stjerneskibet på Havnegade 29, har årligt over 400 l vejledninger af nye iværksættere. 
  • På Stjerneskibet bor 35 iværksættervirksomheder i øjeblikket til leje.
Kontaktinformation

Jane Jegind, by- og kulturrådmand, tlf.: 20 91 10 31

Anette Pihl Nielsen, kontorchef for Byggesag og Erhverv, tlf.: 29 33 54 33