Spring til indhold
Nyhed

Få en kop kaffe og en snak om psykisk sygdom

06-12-2019

Hver anden familie i Danmark har psykisk sygdom tæt inde på livet. Alligevel har mange fordomme mod mennesker med psykisk sygdom, og de fordomme skal udfordres. Derfor inviterer vi borgere i Odense Kommune til kaffe, flødeboller og en snak om psykisk sygdom på Hovedbiblioteket, Østre Stationsvej 15. Det sker som led i kampagnen EN AF OS.

Borgere i Odense inviteres den 9. - 13. december fra kl. 13-15 til at kigge forbi Odense Hovedbibliotek til en snak i den mobile 'kaffesalon', hvor mennesker, der selv har erfaring med psykisk sygdom står klar til at tale med de besøgende om tabuer, fordomme og om hvad psykisk sygdom egentlig er.


Det er Center for Mental Sundhed, Odense Kommune, der står bag initiativet. Biblioteket er et oplagt sted, hvor alle borgere er velkomne, og hvor man kan hente mere viden.


EN AF OS kaffesalon
Kaffesalonen er en varm og gammeldags hyggelig 'stue', som også rejser rundt til andre biblioteker i Region Hovedstaden. Her kan man få en kop kaffe og en flødebolle, mens man kan møde og snakke med nogle mennesker, som selv har eller har haft forskellige psykiske sygdomme inde på livet: skizofreni, depression og angst.


"Tabu er med til at forstærke fordomme om mennesker med psykisk sygdom. Vi inviterer borgerne ind i vores kaffesalon for at bryde det tabu, og vi håber, at borgerne bliver mindre usikre, nervøse, forbeholdne og afstandtagende - og i stedet mere åbne og imødekommende over for personer med psykisk sygdom," udtaler Berit Juel Rasmussen, Rådgiver, Center for Mental Sundhed.

Kampagnens formål
Landskampagnen EN AF OS har til formål at afstigmatisere psykisk sygdom i Danmark - altså slut med diskrimination og udelukkelse af mennesker, der har eller har haft en psykisk sygdom. Det skal være lettere for den enkelte med psykisk sygdom at leve et fuldt og godt liv som en ligeværdig del af samfundet: Alle er og skal føle sig som 'EN AF OS'.


Læs mere om kampagnen på www.en-af-os.dk

Vidste du:

• Hver tredje dansker får en psykisk sygdom i løbet af livet (NCBI 2014)
• 13 pct. af danskerne har mentalt dårligt helbred og er dermed i risiko for at udvikle psykisk sygdom. (Sundhedsstyrelsen 2017)
• Cirka 15 pct. af børn og unge under 18 år har været i behandling for en psykisk lidelse, inden de fylder 18 år. (Sundhedsstyrelsen 2012)
• For unge kvinder mellem 18-24 år oplever næsten hver fjerde (23,8 pct.) at have dårligt mentalt helbred. (Sundhedsstyrelsen)
• Ca. halvdelen af alle psykiske sygdomme har deres debut inden 14 års alderen, og at 75 pct. af sygdommene er debuteret ved 24 års alderen (Sundhedsstyrelsen 2012)
• Alvorlig psykisk syge lever 16-25 år kortere end gennemsnitsbefolkningen (Psykiatriudvalget 2013, Banner 2019)
• 25 pct. af alle henvendelser i almen praksis vedrører psykiske problemstillinger (Sundhedsstyrelsen 2010)

Kontaktinformation

Berit Juel
Rådgiver og konsulent, Center for Mental Sundhed
Tlf. 29 65 02 03