Spring til indhold
Nyhed

500 skoleelever bliver klogere på psykisk sårbarhed

11-06-2019

En brækket arm eller ben kan alle se og forstå. Det er let at forklare, hvad der er sket, og hvornår det er helet. Men hvad nu hvis man kæmper med depression og angst eller lever med en spiseforstyrrelse? Til den årlige Ungedag onsdag den 12. juni bliver 500 elever klogere på det at have en psykisk sygdom, når fire unge fortæller om deres personlige erfaringer med selvskade, mobning, angst og depression.

 
 
Skoleelever

Billede: Colourbox.

Flere og flere unge oplever i dag at mistrives, fordi de føler sig anderledes og føler, at de ikke passer ind i fællesskabet. Og ofte er det forbundet med stor ensomhed. Det kan være meget svært at være den, der føler sig udenfor, men omvendt kan det også være svært at vide, hvad man skal gøre, hvis en klassekammerat står uden for fællesskabet.

Især blandt unge er det et stort tabu at blive opfattet som anderledes, og ved at tale om det og give eleverne et større kendskab til det, er det muligt at nedbryde tabu, tavshed og tvivl.

- Vi er nødt til at blive bedre til at forstå, hvorfor vi har så mange unge, der mistrives. Skyld, skam, store forventninger og krav fylder rigtigt meget for unge mennesker, og det er vigtigt at tale om. For det er et tabu, og det er svært for mange at forstå, når nogen er eller opfører sig anderledes. Derfor har vi også igen i år fokus på fællesskabets betydning på Ungedagen, fordi netop fællesskaber spiller en stor rolle i at hjælpe unge, når de har det svært, siger Else Kirk, leder af Center for Mental Sundhed.

På dagen fortæller fire unge oplægsholdere på hver deres måde om det at leve et liv med en psykisk sygdom som ung og om fællesskabers betydning. En af oplægsholderne hedder Julie Bjørling, som i år skal fortælle om mobning og om at leve med en depression. Julie Bjørling var 12 år, da hun som følge af mobning blev ramt af angst og depression, der både involverede selvskade og selvmordstanker. Først da hun blev 16 år, blev hun klar over, hvad det var, hun gennemgik.

- For mig var det at få en depression noget for voksne. Jeg var ikke klar over, at det også kunne forekomme blandt børn og unge. Dengang betød det, at jeg isolerede mig selv, tog afstand til verden, og at de ting, jeg før fandt interessante, pludselig blev ligegyldige. Men hver gang jeg fortæller om det, kan jeg mærke, at jeg rammer noget hos de fleste, som de kan genkende. Derfor er det også utroligt vigtigt, at vi taler om det og forsøger at gøre op med det og tavsheden omkring det, siger Julie Bjørling.

Fakta:

  • Det er 8. år i træk, Center for Mental Sundhed afholder Ungedagen. I år er temaet "Plads til alle i fællesskabet".
  • Alle 7. klasser i Odense er inviteret til arrangementet. 21 klasser fra 11 forskellige skoler deltager i år på dagen.
  • Dagen er arrangeret af Center for Mental Sundhed, SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed, MH24 - Foreningen Mikkel mod mobning, OCD-foreningen og Landsforeningen for spiseforstyrrelser og selvskade.
  • Ungedagen afholdes onsdag den 12. juni kl. 8.15-14.10 på Magasinet, Farvergården 15, 5000 Odense C. Se programmet for dagen her.
  • Pressen er velkommen på dagen.
  • Læs mere om udviklingen i unges mistrivsel på Region Syddanmarks hjemmeside under PsykInfo.
 
 

Kontaktinformation

Else Kirk, leder af Center for Mental Sundhed, tlf.: 51 16 76 18.

Kontakt til Julie Bjørling kan ske gennem Else Kirk.