Spring til indhold
Nyhed

1000 små forfattere udklækkes i Odense Kommune

27-11-2019

1000 elever fra 0.-2. klasse på 16 af Odenses folkeskoler har i løbet af november skrevet deres egne bøger og er nu klar til at udgive dem. Det sker på en række bogmesser på kommunens biblioteker i uge 49, hvor elevernes bøger bliver præsenteret og efterfølgende kan lånes med hjem på linje med de øvrige bøger.

Måske er den næste verdensberømte digter fra Odense på vej til at gå i HC Andersens fodspor - i så fald bliver det nok i en lidt mere digital version. Bøgerne er nemlig skrevet i det digitale værktøj "Skriv og læs", som gør det muligt for børn at skrive deres egne bøger, også selvom de endnu ikke kan stave korrekt. 

- Jeg håber, at børnene føler begejstringen for, hvad sprog kan. Sprog åbner 1000 døre for eksempel den til bøgernes verden. Sproget er også forudsætningen for at blive god til andre fag end dansk. I dette projekt har børnene været nysgerrige på en masse forskellige emner, sat fantasien i sving og nu viser de også mod ved at udstille deres bøger, så vi alle kan læse med. Det kan de godt være stolte over, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.

Susanne Crawley Larsen vil sammen med by- og kulturrådmand Jane Jegind åbne den første af bogmesserne den 2. december. Det foregår på hovedbiblioteket i Borgernes Hus kl. 12-13. 

I løbet af uge 49 får alle deltagende klasser lov til at stille en stand op og præsentere deres bøger på bibliotekerne rundt om i kommunen, nemlig på Hovedbiblioteket, Tarup, Vollsmose, Dalum og Højby Bibliotek. Og med en stregkode på bøgerne er de klar til at blive bippet ud og måske komme med hjem og blive læst i juleferien.

- Biblioteket kan noget ganske særligt, når det handler om læselyst. Det er en vigtig del af grundlaget for at skabe gode læsere, og derfor har det været fantastisk at opleve den store interesse. Hele 47 klasser fra hele byen har tilmeldt sig, og det er over al forventning. Nu afvikler vi bogmesser på fem biblioteker, og så håber jeg, at børnene vil hive deres forældre eller bedsteforældre med derhen og at se og låne bøgerne, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind.

Det er tidligere underviser på en af Odense-skolerne, Janus Madsen, der har udviklet læringsværktøjet "Skriv og læs". Børnene laver i første omgang deres bøger digitalt ved at vælge fotos, som de fortæller historier om via børnestavning. Derunder bliver teksten oversat til voksenstavning, så bøgerne på den måde bliver endnu mere læsbare for voksne.

- Projektet i Odense er eksemplarisk og et godt bud på, hvordan man i en kommune kan gøre en forskel i forhold til at arbejde meningsfuldt med skriftsproget og integrere it tidligt i undervisningen. Med registreringen af bøgerne i kommunens biblioteker, bliver børnene rigtige forfatter og får en vigtig indsigt i, hvad skriftsproget kan bruges til, siger Janus Madsen.

Bøgerne kan lånes med hjem helt frem til udgangen af januar.

  

Se hvornår de forskellige biblioteker har deres bogmesser i den vedhæftede fil.

Kontaktinformation

Susanne Crawley Larsen, børn- og ungerådmand, 30604419, sucl@odense.dk
Jane Jegind, by- og kulturrådmand, 20911031, janejegind@odense.dk
Janus Madsen, ophavsmand til "Skriv og læs", 42797697, jm@writereader.com