Spring til indhold
Nyhed

Idérige elever hjælper Odenses vand-, varme- og affaldsselskaber

15-02-2018
 

Innovation og bæredygtighed har været på skoleskemaet i et unikt samarbejde mellem skoler, virksomheder og ungdomsskolen. Resultatet er en idéfestival, hvor 40 unge præsenterer idéer til løsninger på virkelig udfordringer, som virksomhederne har stillet.

 
 
Folkeskole elever præsenterer deres ideer

Eleverne har forberedt sig godt på at præsentere deres idéer bedst muligt. Foto: Odense Kommune

 
 

40 elever fra ni af Odenses folkeskoler har valgt valgfaget 'Innovation og Bæredygtighed' og har de sidste mange måneder arbejdet med at løse fremtidens miljøudfordringer. Udfordringer som er stillet af VandCenter Syd, Fjernvarme Fyn og Odense Renovation, der alle har været med til at udvikle undervisningsforløbet i innovation og bæredygtighed i samarbejde med Skolesamarbejdet i Nord.

De tre forsyningsselskaber har stillet sig til rådighed for eleverne og udfordret eleverne ved at beskrive deres egne virkelighedsnære miljøproblemstillinger. Eksempler på problemstillinger som eleverne med deres kreative evner og viden og bæredygtighed har skullet finde løsninger på er:

•    Hvordan kan man forhindre, at regnvandet forurenes med micro-plast, når det bortledes fra bygninger og veje?

•    Overvej, om nogle af de mange ting, vi kasserer, kunne blive for forvandle gennem upcycling til noget nyt og spændende.

•    Hvordan øger vi interessen for Fjernvarme? 

Brug for innovative hjerner
Til Idéfestivalen den 20. februar 2018 fremviser eleverne deres svar hos Odense Renovation. Her har de 12 teams af elever lavet stande, der illustrerer deres idéer på mulige løsninger. De bliver alle vurderet af en dommerkomité bestående af repræsentanter fra de tre forsyningsselskaber. De bedste ideer bliver præmieret. 

-    Vi bakker med glæde op om valgfaget Innovation og Bæredygtighed, da vi også indenfor affaldsbranchen har brug for unge hjerner til at udvikle innovative og bæredygtige affaldsløsninger, siger Thomas B. Jørgensen, administrerende direktør for Odense Renovation.

Eleverne har været glade både for udfordringerne fra virksomhederne og for undervisningen: 

-    Det er ret sjovt, fordi det føles sådan lidt professionelt, når det har noget med virksomhederne at gøre, Liv Jakobsen, Søhusskolen, 7.A.

Og hun suppleres af Kashindi Kilozo fra 7.A på H.C. Andersen Skolen:

-    Det er udfordrende og sjovt at arbejde med bæredygtighed.

Børn kan løse fremtidens miljøudfordringer
Elevernes vurderinger falder absolut i god jord hos Odenses børn- og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen, der også holder tale til deltagerne på Idéfestivalen.

-    Jeg tror på, at netop børn og unge spiller en afgørende rolle, når det kommer til bæredygtighed. Jeg glædes over deres store ansvarsfuldhed over for den verden, vi er ved at skabe lige nu. Disse unge mennesker er umiddelbare i deres tilgang og uden de voksnes begrænsninger, når de løser fremtidens miljøudfordringer. For selvom bæredygtighedsudfordringer går på tværs af både landegrænser og generationer, så mener jeg, at løsningerne ofte er lokale og vel kan ske i samarbejde med børn og unge", siger Susanne Crawley Larsen (R), rådmand for børn- og ungeforvaltningen i Odense.

Hun mener, det er værdifuldt, at folkeskoler, virksomheder og ungdomsskolen arbejder sammen om at styrke de unges handlekraft inden for bæredygtighed.

-    Vi er rigtige glade for vores samarbejde med forsyningsselskaberne, og synes det giver en ekstra dimension i vores læringsforløb, fordi udfordringerne i læringsforløbet tager afsæt i virkelige problemstillinger. For os giver det en unik mulighed for at udvikle forløb om bæredygtighed og innovation, siger Erik Rasmussen, viceungdomsskoleleder i UngOdense, som repræsenterer Skolesamarbejdet i Nord ved Idéfestivalen.

Program for Idéfestivalen:
Tid: Tirsdag den 20. februar kl. 12.30-13.30.
Sted: Odense Renovation, Snapindvej 21, 5200 Odense V

12.30-13.00:

Besøgende har mulighed for at se elevernes stande og hører om deres idéer.
13.00-13.30:

Tale v/ Susanne Crawley Larsen, rådmand, Børn- og Ungeforvaltningen, Odense

Tale v/ Mads Søndergaard Thomsen, bestyrelsesformand for Odense Renovation

Præmieoverrækkelse

Fakta:
Valgfaget er for elever i 7.-9. klasse. 
Ca. 40 elever har valgt faget.
Skolesamarbejdet i Nord omfatter skolerne: Abildgårdskolen, Agedrup Skolen, H.C. Andersen Skolen, Kroggårdsskolen, Næsby Skole, Risingskolen Søhusskolen, Seden Skole og UngOdense, ungdomsskolen i Odense.
Valgfaget Innovation og Bæredygtighed er en del af projektet Læring for Fremtiden, som har vundet Publikumsprisen i DM i skoleudvikling 2017. 
 

Se video om projekt Læring for Fremtiden her

 
 
Kontaktinformation

Susanne Crawley Larsen (R), rådmand, Børn- og Ungeforvaltningen, Odense, mobil: 30604419

Erik Rasmussen, Skolesamarbejdet i Nord, mobil: 20480586 
Dorthe Hindsgaul, Fjernvarme Fyn, mobil: 23631839
Dorthe Lind, Odense Renovation, mobil: 29435811
Steen Jakobsen, Vandcenter Syd, mobil: 40808482