Spring til indhold
Nyhed

Danmark har brug for, at læger tør lave forretning

16-06-2014

Kort fortalt går Health Tech Commercializer ud på, at sundhedsfagligt personale kan henvende sig med en god idé. Hvis der er værdi og forretningspotentiale, bliver idéen udvalgt, og der følger både penge og assistance med til at få den kommercialiseret.

 

Health Tech Commercializer er skabt af Accelerace, der har stor erfaring i at hjælpe iværksættere med såvel markedsplaner som funding.

 

- I lægers daglige arbejde oplever de, hvor der er uhensigtsmæssigheder. Og nogle af dem tænker sig frem til, hvordan en opfindelse kan løse problemet. Alligevel ser vi alt for sjældent at højt uddannet sundhedspersonale tage skridtet fra hospital eller laboratorium til at skabe egen virksomhed, mener Lars Svane, business developer hos Accelerace.

 

 

250.000 og en virtuel CEO

Ordningen er for sundhedsfagligt personale med dansk CVR nummer. Programmet har udgangspunkt i Odense, hvor Accelerace har allieret sig med blandt andet direktør for Odense Universitetshospital (OUH) Peder Jest, tre overlæger og institutlederen fra Syddansk Universitets institut for robotteknologi.

 

Direktør på OUH Peder Jest siger:

 

- På OUH samarbejder vi med erhvervslivet, når vi kan komme til det. For jeg kan se, at det giver værdi, når det sundhedsfaglige bliver parret med kommercielt tænkende. Derfor er det ikke kun de enkelte læger, men hele forskningsmiljøet, der kan få gavn af læger, der driver innovativ virksomhed ved siden af.

 

Hvis den indsendte idé bliver godkendt af et i alt ni mand stort selection board, bliver den tildelt et 250.000 startlån og en såkaldt ”virtuel CEO”, der i tre måneder står for blandt andet markedsplan og patentansøgninger, så lægen eller forskeren lettere kan koncentrere sig om sit arbejde.

Programmet vil sikre, at idéen bliver markedsmoden nok til kunne præsenteres for større investorer, når de tre måneder er gået.

 

 

Case: Debtracker er første virksomhed i Health Tech Commercializer

Deptracker er en nøgle til at bedre den medicinsk behandling af depressioner og er udviklet med afsæt i omkring 30 års erfaring som speciallæge i psykiatri.

Idémanden bag er praktiserende speciallæge i psykiatri, Stefan Bjerrum.

 

Deptracker er et apparat, der gennem registrering af øjenbevægelser kan kortlægge søvnrytmer på patienter i eget hjem. På den måde kan man behandle depression med større effekt - og billigere - end ved anvendelse af de sammenlignelige apparater, der findes i dag, men ikke anvendes.

 



Med en enkelt sensor fastklæbet på det ene øjenlåg registrerer Deptracker de forskellige former for øjenbevægelser der forekommer under søvnen. F.eks. hurtige øjenbevægelser (REM søvn/Rapid Eye movement), langsomme øjenbevægelser (SEM/Slow eye movement) og øjensitren (OET /Ocular eye tremor) . Herved er det muligt at beskrive de forskellige søvnrytmer der gennemleves 4-5 gange hver nat.

 

Søvnrytmerne er svært forstyrrede i forbindelse med en depression, og normaliseres igen, når personen er helbredt. Derfor er en måling af søvnrytmer et mål for, om der er eller kommer bedring i tilstanden eller ej.

 

Behandlingen kan på den baggrund justeres ud fra registrering af søvnrytmerne. Dermed kan den rette behandling (valg af antidepressiv medicin) indledes og effekten heraf verificeres i løbet af dage frem for i dag 4-5 uger. 


 

Deptracker blev optaget som første virksomhed i HealthTech Commercializer i foråret 2014. Målet er at kunne rejse kapital i 3. kvartal 2014. Kapital er et væsentligt element i at få udviklet prototyper med henblik på at skabe Proof of Concept for Deptracker.

 

Yderligere info: www.healthtechcommercializer.dk

 

Selection boardet:

• Mette Beck-Nielsen, stabschef i Odense & Co, Odense Kommune

• Tonni Bülow-Nielsen, Partner, Vækstfonden

• Mads Rasmussen, Partner, Accelerace

• Peder Jest, Director, OUH

• Kim Brixen, MD, PhD, Leder af Klinisk Institut, OUH

• Henning Beck-Nielsen, Professor, MD, DMSc, Leder af Medicinsk Indokrinologi, OUH

• Lars Dyhr, Ingeniørdocent, ph.d., Institutleder, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, SDU

• Lars Melholt Rasmussen, Professor, forskningsleder, dr. med. Klinisk Biokemi, SDU

• Thomas Schmidt, SDU Erhverv

• Bjarne Henning Jensen, Adm. direktør, SDTI