Spring til indhold
Nyhed

Odenseanerne skal holde hænderne på rattet

08-04-2010

Odense Kommune lancerer ny trafiksikkerhedskampagne, som i uge 14 fokuserer på, hvor farligt det er at rode ved f.eks. mobilen, radioen eller GPS’en, mens man kører bil. Forstyrrende elementer som disse er nemlig årsag til 30 % af alle ulykker i trafikken. Den statistik ønsker Odense Kommune nu at forbedre igennem kampagnen, som med hjælp fra en række kendte mennesker med tilknytning til Odense, opfordrer bilisterne til at holde begge hænder på rattet.

Kampagnen "Hænderne på rattet" tager udgangspunkt i en nylig undersøgelse fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) af distraktion i forbindelse med bilkørsel. Undersøgelsen viser bl.a., at omkring 1/3 af bilisterne benytter deres mobiltelefon, mens de kører, og at hele 71 % procent af bilisterne indtager mad bag rattet. Desuden konstaterer en rundspørge, at 25 % af bilisterne indrømmer, at de sagtens kunne køre bedre i trafikken, og endnu værre at 17 % ingenting gør, selv når de ved, at de er uopmærksomme.

Med kampagnen "Hænderne på rattet" vil Odense Kommune derfor gerne have bilisterne til at indse faren ved at køre bil med kun én hånd på rattet. Stand-up komikeren Sebastian Dorset, håndboldspilleren Kamilla Kristensen og rådmand Jan Boye er sammen med flere andre med i kampagnen for at gøre odenseanerne opmærksomme på problemet.

- Jeg synes, at kampagnen tager fat i et yderst vigtigt problem, som desværre ser ud til at være voksende. Mange underkender faren ved f.eks. at tale i mobiltelefon, mens de kører, siger Jan Boye.

På med luffen og hold fokus på trafikken
I løbet af kampagneugen vil politiet stoppe bilister i Odense, men i stedet for kun at uddele bøder, vil politiet give bilisterne et par røde luffer og en informationsfolder. Med et par luffer på er det nemlig svært at bruge hænderne til meget andet end at styre rattet. Lufferne skal derfor minde bilisterne om, at hænderne skal være på rattet – og ikke i handskerummet, om kaffekoppen eller på mobiltelefonens taster.

- Vi mener jo alle, at vi er superbilister, og at vi ikke bliver ufokuserede af at skifte radiokanal eller fiske efter de grønne vingummier i posen, men kampagnen og de røde handsker kan forhåbentlig minde os om, at realiteten er en helt anden, siger Sebastian Dorset.

Alt for mange er uopmærksomme i trafikken
Rapporten fra DTU viser ikke nogen indikation af, at det skulle være én bestemt målgruppe, som lader sig distrahere, mens de kører bil. Kampagnen forsøger derfor både at henvende sig til offentligheden, erhvervslivet og køreskoler i Odense. Både erhvervsliv og køreskoler bakker op om og går aktivt ind i kampagnen, så både køreskoleelever og virksomheder vil dele røde luffer og informationsmateriale ud i kampagneugen.

- De fleste lader sig i nogen grad distrahere, mens de kører bil. Men hvad, de lader sig distrahere af, er nok forskelligt, mener Tina Møller Nielsen. Hun påpeger, at den største distraktionssynder hos børnefamilierne sikkert er ungerne på bagsædet, mens det for unge og erhvervsfolk formentlig er mobiltelefonen.

Med opfordringen om at holde hænderne på rattet håber Tina Møller Nielsen og de øvrige medvirkende, at kampagnen kan få odenseanerne til i højere grad at koncentrere sig om, hvad der sker uden for bilen i stedet for inde i bilen.

Yderligere oplysninger
Kampagneleder, Tina Møller Nielsen, Odense Kommune, tlf.: 65 51 25 72 - Mobil: 20 80 79 53 email: tmn@odense.dk