Spring til indhold

Medarbejdere gik til ledelsen: Vi vil gerne være røgfri arbejdsplads, vil I hjælpe?

Det hele startede med en god ide hos en medarbejder ved frøavl-virksomheden Jensen Seeds i Odense:

”Jeg ville holde op at med at ryge og det skulle også gå ud over mine kollegaer, der røg. De havde jo også et ønske om at stoppe. Så vi gik til chefen og sagde, vi godt ville holde op med at ryge, men at vi skulle bruge noget hjælp. Så det fik vi.” fortæller Michael Olsen.

 

Direktør i Jensen Seeds, Ann-Laura Luunbjerg, indgik derfor et partnerskab med Røgfrit Odense, så medarbejderne kunne få hjælp til at blive røgfri. De seks medarbejdere, der ønskede at blive røgfri, er enige om, at den store støtte fra deres ledelse har gjort det betydeligt lettere for dem at kvitte tobakken. ”Det at de viser en interesse i os gør, at vi også viser en interesse tilbage”, siger Annitta Christensen.

 

Fælles rygestopforløb (i arbejdstiden)

Op mod 70 % af alle rygere har et ønske om at stoppe. Erfaringer viser, at indførelsen af røgfri arbejdstid kan være en kærkommen anledning til, at rygerne på arbejdspladsen stopper med at ryge. Især hvis arbejdspladsen samtidig tilbyder støtte til rygestop med fx STOP-forløb.

 

”Det kan være svært at starte på at blive røgfri selv, derfor er det også en god kickstart for mange, når deres arbejdsplads tilbyder deres medarbejdere at komme på et gratis STOP-forløb. På forløbet forbereder man sig på at blive røgfri og får en masse redskaber til at fastholde den nye vane”, fortæller Karina Pedersen fra Røgfrit Odense. Hun har været rygestopkonsulent for gruppen i Jensen Seeds.

 

”Det, at vi kommer som gruppe og alle kender hinanden på forhånd, gør også, at man føler sig mere forpligtet i det, og at vi alle bakker hinanden op. Det betyder ret meget, også fordi vi sidder og har det sådan, at jeg skal fandeme ikke være den første, der falder i”, fortæller en af medarbejderne Reimer Jensen med et glimt i øjet.

 

Ingen løftede pegefingre

Et partnerskab med Røgfrit Odense om at blive en røgfri arbejdsplads handler ikke om løftede pegefingre, men om råd, vejledning og gratis ryge-stopforløb til alle medarbejdere i virksomheden, der ønsker at kvitte tobakken.

 

Jensen Seeds skulle oprindeligt først officielt have været en røgfri arbejdsplads fra 1. januar 2021, men også her havde medarbejderne et ønske. De ville gerne have rykket datoen frem, så det passede med afslutningen på deres STOP-forløb, og at de var blevet røgfri. Derfor har Jensen Seeds nu været røgfri siden den 1. oktober i år.

 

En arbejdsplads uden røg og tobak bidrager til en sundere trivsel blandt medarbejderne, men der er flere veldokumenterede effekter. Det øger også effektiviseringen, styrker fællesskabet og skaber en mere ens pausekultur.

 

Det sociale element

Undervejs på STOP-forløbet har kollegaerne i Jensen Seeds, været gode til at spørge hinanden, hvordan det går med vaneændringen, dele deres udfordringer og bakke hinanden op.

 

”Det sociale har ændret sig, så vi nu bare bliver i frokoststuen, vi går ikke ud længere for at ryge. Vi har faktisk fundet ud af, at vi har nogle andre kollegaer, vi også godt kan snakke med. De er også hyggelige nok”, fortæller Annitta Christensen med et smil, hvortil de andre nikker.

 

”Førhen slugte man jo maden på 10 minutter, så man kunne nå ned og ryge i 20 minutter. Nu er der jo masser tid til at slappe lidt af. Så det er kun til det bedre", fortæller Michael Dyremose.

 

Når medarbejderne i en virksomhed ikke er opdelt i rygere og ikke-rygere, styrkes fællesskabet, så der er ingen grund til bekymring for at fællesskabet ryger, hvis man indfører røgfri arbejdstid.

 

 Ansatte i Jensen Seeds

 

Kontakt os, hvis I vil være partner