Spring til indhold

Fakta om børn, unge og tobak

Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge - det svarer til, at der ugentligt er ca. 9 børn og unge, der begynder at ryge i Odense. Det vil vi gerne lave om på.

I Odense Kommune gør vi meget for, at børn og unge ikke skal begynde at ryge eller tage snus, for bliver du først ”hooked” som ung, får du sværere ved at komme ud af nikotinafhængigheden. Er du begyndt at ryge eller tage snus, så har det en lang række konsekvenser for dit helbred. Se evt. Fakta om tobak

 

Barske tal om unge og røg

  • 18% af de 15-årige ryger jævnligt.
  • 5 % af dem ryger hver dag.
  • 33 % har prøvet at ryge, inden de forlader folkeskolen.
  • 50 % af eleverne på ungdomsuddannelserne ryger hver dag eller af og til.

 

Er du festryger?

"Jeg ryger ikke - kun til fester", tænker du måske, men 10 eller 20 cigaretter til en fest hver eller hver anden weekend gør også skade på kroppen, og mange oplever, at hver dag bliver til en fest! Trangen til at ryge opstår pludselig oftere og oftere, og afhængigheden er en realitet.

De fleste børn og unge, som ryger, vil gerne stoppe med at ryge på et eller andet tidspunkt i fremtiden. Men jo før du stopper, jo nemmere er det, og jo mindre skader du din krop. Derudover sparer du penge, som du kan bruge på andre ting.

 

Tager du snus?

Snus er blevet meget populært blandt unge. Det kan måske virke uskyldigt, fordi det ikke påvirker lunger og luftveje på samme måde, som cigaretter gør. Men vidste du, at snus... 

  • Er langt stærkere end cigaretter, hvad nikotin angår, og derfor er meget vanedannende?
  • Ætser tandkødet?
  • Øger risikoen for hals- og mundhulekræft samt diabetes?

 

Det sociale apspekt

Som ung kan der i høj grad være et socialt aspekt i at ryge eller tage snus. Det kan føles svært at sige nej over for vennerne eller kæresten. De fleste unge ryger i sociale sammenhænge, og ikke når de er alene. 

Vil du gerne stoppe, så læs mere om, hvordan du henter app'en Xhale kvit og frit!