Spring til indhold

Fakta om tobak

Her kan du læse nogle af de barske facts om rygning.

Rygning er stadig en af de største hvis ikke den største sundhedsmæssige udfordring, vi har i Danmark. Selvom vi i dag ved rigtig meget om de skadelige virkninger ved at ryge, så er der stadig børn og unge, der hver dag tænder den første cigaret med risiko for at blive inkarnerede rygere som voksne.

  • Hvert år dør 13.600 danskere af sygdomme forårsaget af rygning.
  • Faktisk vil halvdelen af dem, der ryger, dø af rygningen - og de vil i gennemsnit dø ti år tidligere, end hvis de ikke røg.
  • Hjerte-kar-sygdomme, kræft og alvorlige lunge- og luftvejssygdomme som KOL er blot nogle af rygningens fysiske eftervirkninger.
  • Derudover kan rygning også være forbundet med psykiske gener.

Sundhedsprofilen ”Hvordan har du det?” for Region Syddanmark dokumenterer, at der i 2017 var 16,3% borgere i Odense Kommune, der dagligt røg. Samme undersøgelse viser, at 7 ud af 10 rygere gerne vil holde op med at ryge, og ud af disse ønsker ca. 40% hjælp til at stoppe.

 

Rygning skader, hvad end du er ung eller gammel

Uanset om du er ung eller gammel, er der store risici forbundet med at bruge alle former for tobak. Som ung kan der også være andre konsekvenser i spil – dem kan du læse nærmere om på fakta om børn, unge og tobak