Musik på hjernen

Musik på hjernen - forskning undersøger musikeres hjerner.

Forskere fra Aarhus Universitet og Det Jyske Musikkonservatorium har undersøgt, hvordan musikere fra forskellige stilarter bearbejder musik. Jazzmusikeres hjerner reagerer stærkere på små ændringer i musikken end rockmusikere og klassiske musikere.

Jazzmusikere reagerer stærkest.

Jazzmusikeres hjerner viste sig bl.a. at reagere stærkere end klassiske musikere og rock musikeres hjerner på små ændringer i musikken, en forskel, der også kunne ses i, hvor gode de var til at løse rytmiske og melodiske opgaver.

 

Oplevelse af musik bygger på overlevelsesmekanismer

Den målte hjerneaktivitet er direkte relateret til evolutionære overlevelsesresponser. Forsøget viser dermed, at vores oplevelse af musik bygger på overlevelsesmekanismer, som er indbygget i vores høresystem, og at disse mekanismer er mere udviklede hos musikere, som har gode ”musik-ører”. Dette forsøg, som er det første af sin art, kan på lang sigt give forskere vigtig information om, hvordan hjernen udvikler sig hos forskellige slags musikere, og muligvis udvikles til at blive et redskab i musikundervisningen på konservatorier og musikskoler. 


Peter Vuust fortæller om hvordan hjernen bearbejder musik