Spring til indhold

Fødselsreaktion og efterfødselsdepression

Fødselsdepressioner rammer mest kvinder, men kan også ramme mænd.

Det er en stor omvæltning at få et barn og i tiden efter fødslen er det almindeligt at føle sig sårbar, usikker og svingende i humøret, uden at der umiddelbart findes en årsag. Forældreskabet forventes at være en vidunderlig tilstand, og hvis man ikke føler sig lykkelig, kan man let føle, at man ikke slår til.

 

Hvis disse følelser tager overhånd eller varer i alt for lang tid, kan der være tale om en fødselsreaktion eller depression.

 

De mest almindelige symptomer ved en fødselsreaktion eller depression er gråd, humørsvingninger, irritabilitet, koncentrationsbesvær, træthed, problemer med at sove, angst, tvangstanker, ændret appetit og spisevaner, modløshed, utilstrækkelighed og fortvivlelse. Også kropslige reaktioner kan forekomme f.eks. i form af åndenød, hjertebanken og dødsangst. Selvmordstanker og angst for at skade sit barn kan i værste fald også forekomme. Alle symptomer behøver ikke være til stede på en gang. For nogle mennesker er angsten måske mest dominerende, mens det for andre kan være koncentrationsbesvær, søvnløshed, fortvivlelse og nedsat appetit.

 

Det er svært og kan tage lang tid at nå til erkendelsen af, at der er noget alvorligt galt, men det er vigtigt at søge hjælp så hurtigt som muligt.

 

Selvom det er svært at tale om problemet, er det vigtigt at få sat ord på tanker og følelser ved at tale med familie eller venner.

 

Har man en fødselsdepression, er det også nødvendigt med professionel hjælp. Her kan sundhedsplejersken og egen læge være gode at tale med samt være behjælpelige med at sikre den rette videre behandling.

 

Hvis man som pårørende har mistanke om, at ens familiemedlem har en fødselsreaktion, kan man ligeledes søge råd og vejledning hos sundhedsplejersken eller lægen.

 

Sundhedsplejen i Odense Kommune tilbyder alle kommende forældre screening for begyndende fødselsdepression allerede i graviditeten. Efter fødslen følger sundhedsplejersken op på dette. Hvis du bliver ramt af en fødselsdepression er der mulighed for at deltage i et gruppeforløb for mødre med fødselsdepression, som sundhedsplejerskerne står for.

 

Gratis gruppeforløb for mødre med fødselsdepression