Spring til indhold

Fødevareallergi

Fødevareallergi kan vise sig ved nældefeber, opkastning, diarré, børneeksem, astma eller høfeber.

5-7% af alle børn har fødevareallergi af forskellig art, hvor komælksallergi er den hyppigste form og forekommer hos omtrent 2-3% af børn med fødevareallergi. 9 ud af 10 børn er vokset fra deres fødevareallergi i 3-årsalderen.

 

Symptomerne på fødevareallergi varierer, og de fleste børn har mere end ét symptom samtidigt. Fødevareallergi kan vise sig ved nældefeber, opkastning, diarré, børneeksem, astma eller høfeber. Symptomerne kan vise sig med det samme eller inden for timer efter indtagelse af den fødevare, som barnet ikke kan tåle. Der findes ingen medicinsk behandling af fødevareallergi.

 

Den eneste behandling er at undgå at give barnet dét, som barnet ikke tåler. Har du mistanke om, at barnet har fødevareallergi, skal du få barnet undersøgt af en læge. Du skal ikke selv begynde at eksperimentere med diæt til barnet.

 

Det tilrådes at børn ammes fuldt ud til 6 måneder som led i forebyggelse af allergi.

 

Har et af barnets forældre eller søskende lægediagnosticeret behandlingskrævende allergi skal barnet, ved delvis eller ingen amning, have allergiforebyggende modermælkserstatning de første 4 måneder.

 

Laktoseintolerans eller mælkesukkerintolerans er en tilstand, hvor man får diarré, mavesmerter og oppustethed, fordi man ikke kan optage mælkesukker fra mave-tarmkanalen. Laktoseintolerans er ikke det samme som mælkeallergi.

 

Mælkeallergi er en af de hyppigste former for fødevareallergi hos børn. Det er proteinerne i mælken, som barnet ikke kan tåle.

 

Det er typisk børn under 1 år, som udvikler mælkeallergi. Mælkeallergi er ikke det samme som laktoseintolerans.

 

Mælkeallergi kan vise sig som nældefeber, opkastning og diarré, høfeber med symptomer fra øjne og næse samt astma eller børneeksem. Symptomerne kommer oftest kort efter, at barnet har drukket mælk eller spist noget med mælk i, men reaktionerne kan også vise sig senere.

 

Hvis du har mistanke om at dit barn har mælkeallergi, er det vigtigt at få stillet den rigtige diagnose hos en læge. Derfor bør man kun sætte et barn på en mælkefri diæt efter aftale med lægen.

 

Du kan læse mere i Fødevarestyrelsens pjece om "Mælkeallergi, børn og mad".