Spring til indhold

Cøliaki

Cøliaki (eller glutenintolerance) er overfølsomhed over for gluten.

Behandlingen er som ved andre former for overfølsomhed overfor mad, at man skal undgå det, som man ikke kan tåle. Cøliaki skal dog ikke forveksles med fødevareallergi.

 

Cøliaki er en sygdom i tyndtarmen. Sygdommen i tyndtarmen er kronisk, dvs. livslang. Cøliaki udløses af nogle proteiner, som findes i hvede, rug og byg. Populært kaldes disse kornproteiner for ”gluten”.

 

Symptomerne på cøliaki er mangeartede og kan være voldsomme eller mere svage.  Symptomer fra mavetarmkanalen kan være diarré, mavesmerter, oppustethed og rigelig luftafgang, med vægttab og træthed. Der kan også ses symptomer som forstoppelse og overvægt. Hos børn kan der være manglende vægtøgning og manglende vækst

 

Ved mistanke om cøliaki skal man altid kontakte lægen og undersøges, før man begynder på diæt.

Det kræver viden og overskud at sammensætte den rette diæt til et barn med cøliaki.

 

Læs mere om cøliaki i Sundhedsstyrelsens pjece "Cøliaki og mad uden gluten.