Spring til indhold

Allergi

Allergi udløses i et samspil mellem arv og miljø.

Børn, hvis forældre eller søskende har eller har haft en allergisk sygdom diagnosticeret af en læge, har en særlig risiko for at udvikle allergi. Disse børn kaldes arveligt disponerede børn. Men også børn, som ikke er arveligt disponerede, kan udvikle allergi.

 

Allergi kan komme til udtryk som:

  • Fødevareallergi
  • Astmatisk bronkitis
  • Børneeksem
  • Astma

Allergi udløses i et samspil mellem arv og miljø. Mange undersøgelser tyder på, at ændringer i vores indemiljø og livsstil spiller en vigtig rolle for den stigning i hyppigheden af allergiske sygdomme hos børn og unge, som har fundet sted de sidste 30-40 år.

 

Du kan selv gøre meget for at nedsætte risikoen for allergi ved blandt andet at undgå røg, lufte godt ud med gennemtræk 2-3 gange om dagen og sørge for at det, som barnet sover med kan vaskes ved 60 grader.

 

Ved allergi reagerer kroppen ved at danne allergiantistoffer (af typen IgE) mod ellers uskadelige proteinstoffer i vores omgivelser. Det kan være proteinstoffer i fødevarer, dyrehår/-skæl/-ekskreter, husstøvmider, skimmelsvamp eller pollen fra planter og træer. IgE-antistofferne kan påvises ved en hudpriktest eller blodprøve. Har I mistanke om, at barnet reagerer allergisk, er det vigtigt at få det undersøgt af en læge.