Spring til indhold

Barnets sundhed

Som forældre har I stor betydning for barnets sundhed og trivsel. Her kan du læse mere om hvordan I skaber et sundt miljø og gode vaner for barnet.

Helbredsundersøgelse

Børn og røg

Tandbørstning

 

Helbredsundersøgelse

Barnet får automatisk samme læge som sin mor og der tilbydes gratis forebyggende helbredsundersøgelser af jeres barn ved egen læge op til barnet bliver 5 år. Lægen undersøger om jeres barn udvikler sig normalt og tilbyder at en snak om de problemer, I synes er vigtige.

 

Forebyggende helbredsundersøgelser efter barnet er 5 år foregår på skolen ved sundhedsplejersken. Gennem hele barnets opvækst er der tilbud om gratis sundhedsplejen til alle familier

 

Som en del af helbredsundersøgelserne tilbydes gratis vaccination til barnet. Børnevaccinationsprogrammet er sammensat for at forebygge alvorlige sygdomsforløb og tilstødende komplikationer og det anbefales, at I lader jeres barn vaccinere. Der er få eller ingen bivirkninger ved vaccinationerne.

 

Sundhedsstyrelsens vaccinationsprogram kan du finde på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

 

I skal selv sørge for, at bestille tid til undersøgelser og vaccinationer af jeres barn.

 

Børn og røg

Barnet kan ikke tåle tobaksrøg i sine omgivelser, det er derfor vigtigt, at der aldrig ryges indendørs. Det er ikke nok at lufte ud, tænde emhætten eller åbne vinduet, da det ikke kan fjerne de sundhedsskadelige stoffer fra røgen. Stofferne sætter sig i omgivelserne og bliver ved indånding spredt ud i hele kroppen. Det er altså ikke kun den røg, man kan se og lugte, der er farlig. Også gammel røg er sundhedsskadelig.

 

Børn der udsættes for tobaksrøg bliver oftere syge, og de rammes hårdere af en lang række sygdomme end børn af ikke-rygere:

  • De har mindre modstandskraft overfor virus og bakterier
  • De bliver oftere forkølede og får infektioner i luftvejene, såsom astmatisk bronkitis, og bliver oftere indlagt for dette
  • De får oftere mellemørebetændelse, der gør ondt og kan give nedsat hørelse. Dermed kan den sproglige udvikling forsinkes
  • De har større risiko for vuggedød

Du kan finde mere information her, hvis I vil holde op med at ryge eller ønsker mere information om hvordan du bliver røgfri.

 

Tandbørstning

Barnets første tand bryder frem i 4. - 12. levemåned og kan i den forbindelse få hævelser på gummerne og øget savlen. Enkelte børn får desuden nedsat modstandskraft, der kan betyde, at barnet også får lidt feber og evt. rød numse. Barnet kan have glæde af noget at bide i, såsom legetøj eller bidering. Bedøvende salve eller lignende frarådes, da barnet vil synke medicinen med risiko for, at svælget bedøves.

 

Voksne har bakterien Streptococcus mutans i munden. Bakterien har betydning for dannelsen af huller i tænderne. Undgå derfor at tage dit barns sut eller ske i din egen mund.

 

Huller forebygges allerede før den første tand bryder frem., så når første tand er på vej frem børstes tanden/gummen med en blød tandbørste med et lille børstehoved morgen og aften. Kom tandpasta på børsten i en daglig mængde svarende til dit barns lillefingernegl. Brug gerne en almindelig voksentandpasta. Tandpastaen skal være en standardtandpasta uden whitening eller andre funktioner. Tandpastaen skal indeholde flour (fluorid), men skal helst være uden skummemidlet SLS, natriumlaurylsulfat. Det anbefales at bruge en svanemærket tandpasta.

 

De fleste børn har perioder, hvor de ikke bryder sig om tandbørstning. Giv evt. dit barn en tandbørste i hånden mens du børster og forsøg om tandbørstningen fungerer bedst, når dit barn ligger ned, sidder på dit skød eller evt. sidder i barnestol selvfølgelig afhængigt af dit barns alder.

 

Først når barnet er 11-12 år kan det stå for tandbørstningen selv. Stopper den daglige forældre-tandbørstning kan der hurtigt komme tandproblemer.

 

Du kan læse mere om børne- og ungetandplejen i Odense Kommune her.