Spring til indhold

Særlige søvnproblemer

For nogle børn kan søvn medføre forskellige søvnproblemer og det er derfor helt normalt, at man som forældre oplever, at deres børn har mareridt, går i søvne, headbanger og eller lider af søvnterror.

Mareridt

Søvngængeri

Headbanging

Søvnterror

 

 

Mareridt

Op til 75% af alle børn har oplevet mareridt, og det er ikke farligt at have mareridt.

 

Det optræder i den lette søvn, og vækker derfor ofte barnet. Barnet kan vågne op med et skrig, badet i sved og være utrøsteligt. Drømmene hos det lidt større barn er præget af barnets fantasi og handler ofte om store vilde dyr. Pas på voldsomme godnathistorier og dvd-film/tv. Også tegneserier for børn kan indeholde store dramaer, der kan gøre børnene forskrækkede.

 

Der kan være behov for trøst og forsikring om, at det bare var en drøm. Dit barn kan ofte huske og fortælle om mareridtet. Lyt til barnet, men prøv ikke nødvendigvis at forklare drømmen.

 

Søvnunderskud øger den lette søvn og derved risikoen for mareridt. Ligeledes er barnet et fintfølende ‘barometer’ for, hvordan familien har det. Det reagerer ofte omgående på de voksnes skænderier eller anden uro som fx flytning eller en ny søskende. Utryghed vil påvirke søvnen, og barnet kan have ekstra brug for jeres opmærksomhed i dagtimerne for at få det bedre.

 

Søvngængeri

Søvngængeri er helt normalt og 15 - 40 % af alle børn har prøvet det. Søvngængeri optræder indenfor de første timer af søvnen, i den dybe søvn.

 

Søvngængeri starter hyppigst i 4 - 6 års alderen og aftager med alderen. Det er vigtigt at beskytte dit barn imod at komme til skade f.eks. på trapper og altaner, hvis det går i søvne. Dit barnet skal bare følges i seng og der er ingen grund til at vække det. Dit barn kan som regel ikke huske episoden næste dag, og der er ingen grund til at minde det på det.

 

Søvngængeri kan skyldes mangel på søvn, uregelmæssig rytme, feber, nyt sovested, stress og bekymringer.

 

Headbanging

Hvis dit barn dunker hovedet mod sengekanten og lignende kaldes det headbanging. Det er et ritual, hvor dit barn søger trøst og beroligelse på samme måde, som hvis det sutter på tommelfinger. Det er et udtryk for sengetidsmodstand og kan i sjældne tilfælde skyldes sygdom, men er oftest godartet og arveligt. Det kommer oftest i forbindelse med indsovning, men det kan også forekomme ved natlige opvågninger.

 

Det anses som normalt for børn mellem 6 mdr. og 12 år, men forekommer hyppigst hos mindre børn. Headbanging kan du ignorere, såfremt dit barn ikke kan komme til skade, og egen læge har været konsulteret f.eks. i forhold til at for afklaret evt. øreproblemer. Du skal sikre at temperaturen i soverummet er i orden og dit barn er klædt tilpas på. Der skal være gode og rolige putteritualer, og tryghed i form af en bamse og lignende skal være inden for rækkevidde

 

Søvnterror

Nogle børn får det, som kaldes søvnterror eller night terror. Det er en tilbagevendende søvnforstyrrelse, hvor der ses gråd og frygt og det kan være vanskeligt at vække barnet. Tilstanden starter typisk, når barnet er 3-5 år og stort set alle børn vokser fra det igen. Søvnterror kan ses cirka 1½ time efter at barnet er faldet i søvn, hvor det sætter sig op og skriger. Barnet kan være svedende og have hurtig vejrtrækning.

Det er ofte ufarligt for barnet, men det anbefales ved tilbagevendende episoder, at egen læge kontaktes.

Som forældre kan det hjælpe barnet, at du er tæt ved barnet, er parat til at trøste dit barn samt at sikre at barnets seng og værelse er trygt for barnet.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsens "Sunde Børn"