Spring til indhold

At sove i barnevogn

Når spædbarnet sover ude er det vigtigt at være opmærksom på temperatur, blæst, regn og rimnedfald. Disse ting vil have betydning for, hvor barnevognen placeres og om barnet kan sove udenfor.

At sove udenfor

Barnet kan komme ud at sove, når det er begyndt at tage på efter fødslen og i øvrigt trives godt. Spædbarnet tåler hverken kulde eller stærk varme. Det er derfor vigtigt at klæde barnet på efter vejret og tjekke temperaturen flere gange i løbet af luren. Det gør I bedst ved at mærke på barnets nakke eller bryst, om temperaturen føles tilpas.

 

Sommer og sol

Klæd barnet let på og læg dynen eller et tæppe let over barnet, afhængigt af temperaturen. Spædbørn tåler ikke stærk varme. Stil barnevognen i skyggen og flyt vognen, hvis skyggen forsvinder i løbet af luren. Brug myggenet over vognen. Dæk ikke åbningen med en stofble. Den begrænser luftcirkulationen i barnevognen, og temperaturen kan stige til over 30 grader på ganske kort tid. Brug evt. et insektnet for at beskytte mod katte og insektbid. Vær dog også her opmærksom på temperaturen inde i barnevognen, hvis vognen står stille i lang tid

 

Vinter og kulde

Når temperaturen falder i vinterperioden, og man ønsker at barnet skal sove udenfor, skal man være særlig opmærksom på følgende:

  • Spædbørn er særligt sårbare over for kulde.
  • Kun sunde og raske børn bør sove ud i koldt vejr.
  • For tidligt fødte børn og børn, der lider af astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse eller hjertesygdom, er særligt udsatte. De bør derfor ikke sove ude i koldt, tåget vejr.
  • Børn under 1 år - og specielt spædbørn under 1/2 år - er særligt udsatte for kuldepåvirkning. Spædbarnet bevæger sig mindre, så de lettere afkøles.
  • Barnets hud kan beskyttes med en vandfri creme. Herved beskyttes huden mod udtørring, men en sådan creme yder ikke beskyttelse mod kuldepåvirkning.

Isoler barnevognens bund og sider, fx med et lag aviser. Klæd barnet godt på og put det under en varm dyne. Stil barnevognen i læ for blæst. Det frarådes at barnet sover ude, hvis temperaturen er under -10 grader, og når der er rimtåge eller diset vejr. Vær opmærksom på skadelig afkøling kan ske ved lave temperaturer. Det kan også ske ved højere temperaturer, såfremt der er vind eller fugtigt vejr.

 

Regn

Stil barnevognen under et halvtag. Hvis I går med barnevognen i regnvejr, så brug et regnslag, der passer til vognen.

 

Påklædning

Så længe barnet er helt lille, kan det ikke selv regulere kropstemperaturen. Den skal I regulere ved at give det tøj på, der passer til temperaturen. Barnet må hverken blive for kold eller varm.

Tænk også på, at tøjet ikke må stramme. Huden skal kunne ånde (vælg bomuld eller uld), og at tøjet skal være let at tage af og på. Undgå tøj med snore, da barnet kan vikle sig ind i det og risikere kvælning.

 

Billede af babytøj på tørresnor 

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen - Udeophold i kulden