Spring til indhold

Førstehjælp

Hver dag er der børn, der kommer til skade. De fleste ulykker sker i hjemmet, og derfor bør små børn aldrig lades uden opsyn af voksne. Hos mange af de typiske ulykker, som små børn er udsat for, er der tale om små skader. Her er der meget, du selv kan gøre for at hjælpe.

Hver dag er der børn, der kommer til skade. Statistisk set er ulykker den største trussel mod et barns sikkerhed. De kan falde ned fra et legetårn og slå hovedet. De kan putte ting i munden, næsen eller øret, eller de kan få høj feber. Det kan være deres egen nysgerrighed, der er årsag til uheldet eller det kan være infektionssygdomme.

 

Hos mange af de typiske ulykker, som små børn er udsat for, er der tale om små skader. Her er der meget, du selv kan gøre for at hjælpe. Ved fald- og kontaktulykker er det vigtigt at observere barnet for hjernerystelse. Ved forbrændinger og skoldninger er vigtigt at skylle med køligt vand. Udsættes barnet for klemning, afkøles området med is pakket ind i et håndklæde.

 

Døgnet rundt kan giftlinjen kontaktes, hvis ens barn indtager noget, som kan være ætsende.

 

Ved alvorlige skader, skal du straks tilkalde hjælp og danne dig et overblik over situationen. Forsøg at være så rolig som muligt (gå ikke i panik) samtidig med, at du giver barnet den nødvendige førstehjælp.

 

Du kan læse mere i Sundhedsstyrelsen brochure omkring hvordan du skal forholde dig, og hvad du selv kan gøre, hvis ulykken er ude.

 

Det er forskellige muligheder for førstehjælpskurser for forældre, som du kan finde ved at søge på nettet.

 

På Falck.dk kan du læse mere samt se videoer i forhold til hvordan du skal forholde dig, hvis barnet er bevidstløst, har feberkramper eller får noget galt i halsen.

 

Fejlsynkning hos barnet over 1 år

Hvis barnet ikke kan hoste maden op selv

  • Hold barnet som vist på tegningen
  • Giv skiftevis 5 slag i ryggen og  5 tryk i maven
  • Forsøg at fjerne fremmedlegemet, hvis I kan se det

 

Hvis barnet ikke trækker vejret ring til 112

 

Billede der illustrerer hvordan man skal holde et barn over 1 år ved fejlsynkning