Beskyt dig mod at blive hacket

Undgå at blive hacket med bedre passwords, to-trins-login og opdatering af dine programmer.

1) Slå to-trins-login til - og lav dit kodeord længere

To-trins-login betyder, at du skal igennem to trin, hvis du logger på din konto fra en anden computer, end du plejer. Første trin vil altid være din adgangskode. Andet trin kan være at trykke ”godkend” via en app på din telefon. Det kan også være at indtaste en SMS-kode, du modtager. På den måde sikrer du, at en anden ikke logger sig ind fra sin computer. 


Se Digitaliseringsstyrelsens råd om to-trins-login.

 

2) Opdater dine programmer på din computer og dine apps på din smartphone

Mange programmer udvikles løbende, for at sikkerheden bliver endnu bedre. For at få glæde af det, er det vigtigt at du løbende opdaterer dine programmer. Når du opdaterer dine programmer er det også vanskeligere at bryde ind i din computer.


Læs Digitaliseringstyrelsens råd om opdatering af programmer.

 

3) Reager kun på sikre beskeder – og vær varsom med, hvilke oplysninger du videregiver til andre 

Hackerne beder ofte om dine personlige oplysninger i en mail eller SMS. Nogle gange maskerer de sig ved at ligne en besked fra dit pengeinstitut eller fx SKAT. Men husk - hverken pengeinstitutter, virksomheder eller myndigheder kan finde på at bede dig om dine personlige oplysninger via almindelig mail eller SMS. Så, hvis de beder om det, er det ikke dem, der er afsenderen, men en hacker.


Læs Digitaliseringstyrelsens råd om sikre beskeder.

 

4)Hold dit NemId for dig selv

Det er vigtigt, at du ALDRIG giver oplysninger om dit NemId eller dit nøglekort til andre. NemId er det sikreste vi har i Danmark, og det er derfor, der skal hele 3 koder til for at bruge det. Dit login, dit kodeord og dit nøglekort. Hvis hackere har adgang til de 3 ting, er det nemt for dem at få adgang til alle dine værdier. Derfor skal du holde det for dig selv. Og nej – du skal aldrig tage et billede af dit NemId-nøglekort.


Læs Digitaliseringstyrelsens råd om NemId.

 

5) Nethandel sikkert, tjek altid ”Om os” for at se, om netbutikken virker troværdig

Hackerne er dygtige til at lave fup-butikker på nettet, men de gør sig sjældent den umage at lave en troværdig ”om os”-side. Hvis du synes, den virker tynd, hvis der er mange stavefejl, så køb dine varer et andet sted.


Læs Digitaliseringsstyrelsens råd om nethandel

 

6) Tag sikkerhedskopier, hvis dine billeder eller tekstfiler er vigtige for dig

Uden sikkerhedskopier kan du ikke få dine filer tilbage, hvis de går tabt eller kommer i hackernes hænder.


Læs Digitaliseringsstyrelsens råd om sikkerhedskopiering