Spring til indhold

H.C. Andersen Haven eller Eventyrhaven?

Parkens officielle navn er H.C. Andersen Haven.

Igennem årene har det skabt en del debat i offentligheden om Eventyrhaven eller H. C. Andersen Haven er det rigtige navn til parken? Men lad os med det samme slå fast, at parkens officielle navn er H.C. Andersen Haven.

Langt de fleste bruger i dag navnet ”Eventyrhaven”. På alle kort står dog H.C. Andersen Haven, og at enkelte ældre medborgere stadig anvender det gamle navn ”Læseforeningens Have” gør kun forvirringen større.

Set i et historisk perspektiv så havde Odense Læseforening en bygning på Albani Torv med tilhørende have frem til 1942, hvor Odense Kommune overtog området for at skabe et grønt byrum i forbindelse med den kommende tilbygning til rådhuset. Her blev blandt andet Klosterhaven, Læseforeningens Have og en del af Domkirkens arealer slået sammen – under det officielle navn H.C. Andersen Haven.

Parken har været kaldt Eventyrhaven i folkemunde, avisartikler og læserbreve helt tilbage til 1948 og i markedsføring i kataloger og på plakater. Det kunne bl.a. ses ved den første skulpturudstilling i 1961, hvor H.C. Andersen Haven  hvert 3. år lige siden har dannet rammen om byens store udstilling ”Skulptur i Eventyrhaven”.Hugo Mayntzhusen, Odenses kommunaldirektør i 25 år (1960 til 1985), foreslog følgende kompromis på navneforvirringen i en artikel i Fyens Stiftstidende tilbage i 1990: ”Vi må nok leve med begge navne, men så må det også erkendes ved en tilføjelse på bykort. Hvad med at slå begge betegnelser sammen og døbe anlægget om til H.C. Andersens Eventyrhave?”

 
Havens navn har altså flere gange været til debat, men har beholdt sit officielle navn H. C. Andersen Haven, og sit folkelige navn "Eventyrhaven".

By- og Kulturforvaltningen