Spring til indhold

Et råb om hjælp: Sluk lyset og skru ned for varmen

Rune Bille, chef for Fritid og Folkeoplysning, opfordrer alle foreninger og aftenskoler til at tænke over, om der er steder, de kan spare på energien.

Tørrestativ med fodboldtrøjer ved boldklubben Røde Stjerne
Boldklubben Røde Stjerne er allerede godt i gang - tumblerne er sat på pause

Udgifter på himmelflugt

Det er ingen hemmelighed, at energipriserne er på himmelflugt, og allerede nu er der mange foreninger og aftenskoler, som ringer ind til Fritid og Folkeoplysning for at få gode råd til, hvordan de kan spare på energien.

Det er Rune Bille, chef for Fritid og Folkeoplysning, rigtig glad for, for alene ud af august i år er energibudgettet i Odense Kommune blevet overskredet med et tocifret millionbeløb, og fremskriver man det beløb for 2022, er det en ikke helt uvæsentlig ekstraregning, Odense Kommune kommer til at stå med.

- Hvis vi alle sammen tænker os om nu, så er der en god chance for at minimere risikoen for, at vi på et senere tidspunkt bliver pålagt fra centralt hold at lukke aktiviteter ned. Derfor er det er råb om hjælp, når jeg nu beder alle foreninger og aftenskoler om at tænke over, om der er nogle steder, de kan spare på lyset, varmen eller lignende.

- Er der for eksempel noget udendørsbelysning, som står og blæser op ad en flagstang, så sluk det. Er der saunaer, der er tændt døgnet rundt, så kig på, om det er nødvendigt, og måske skal man også overveje, om det er muligt at sænke temperaturen i en hal. Vi skal virkelig tænke os om, lyder det fra Rune Bille, som på nuværende tidspunkt ikke vil blande sig i, hvordan foreningerne og aftenskolerne arbejder med at minimere energiforbruget.

- Jeg håber at kunne tale til fornuften, og det er vigtigt at pointere, at det ikke kun er vores område, som skal spare på energien. Det er hele Odense Kommune, som skal i gang med at kigge på, hvor der kan spares.


I Fritid og Folkeoplysning forventer man:

• øgede udgifter til el i kommunale sports- og fritidshuse, hvor foreningerne betaler for 10 procent af energiudgifterne som et gebyr.
• øgede udgifter i de kommunale haller, hvor strømmen er stillet gratis til rådighed.
• øgede udgifter til energiudgifterne via lokaletilskud, hvor der ydes op til 76,5 procent i tilskud til foreningslivet i egne/lejede lokaler.

Det vil sige, at det ikke kun kan blive dyrt for Fritid og Folkeoplysning, men også for de enkelte foreninger og aftenskoler, hvis ikke der ikke allerede nu lægges en præventiv strategi for dagen, fortæller Rune Bille.

- Der er sikkert nogle, som vil synes, at det er for dårligt, at kommunen ikke påtager sig hele udgiften, men Odense Kommune kigger allerede nu på en væsentlig overskridelse af energibudgettet, og vi kan ikke bare hive pengene ud – vi er nødt til at finde dem et sted.

Kontakt os:

Hvis I er en forening i et kommunalt sports- og fritidshus eller benytter i haller eller øvrige lokaler, hvor lyset ikke kan slukkes, termostaten ikke virker, toiletter og/vandet drypper, så kontakt Fritid og Folkeoplysning ved Sonja Borg på tlf. 65 51 53 22 eller skriv en mail til sbk@odense.dk. Øvrige henvendelser kan sendes til Vivian Glasdam Sørensen, tlf. 65 51 53 11  eller på mail: vgs@odense.dk 

Fritid og Folkeoplysning vil i løbet af kort tid sætte et webinar op om energi-spareråd. Hold øje med denne hjemmeside

Den 11. oktober afholdes der et fællesmøde for de selvejende haller bla. med overskriften ”Energiudgifter”. Her vil Rune Bille deltage.

By- og Kulturforvaltningen