Spring til indhold

Ofte stillede spørgsmål om det at være besøgsven

Der kan være mange årsager til, at du måske tvivler på, om du skal melde dig som besøgsven. Måske ved du ikke, om du har tiden til det? Og hvad laver man overhovedet sammen? Det og meget andet får du svar på her.

Spørgsmål og svar

Hvis du ikke har været besøgsven før, og hvis du ikke kender nogen, som er besøgsven, har du måske en masse spørgsmål. Dem forsøger vi at give dig svar på herunder.

 

1. Hvordan bliver jeg besøgsven?

Bliv besøgsven her.

 

Når du melder dig som besøgsven, afstemmer vi dine forventninger og dine interesser. Ud fra det forsøger vi at skabe det perfekte match med en fra ventelisten.

 

Skulle det alligevel ske, at kemien imellem jer ikke er god, finder vi naturligvis en løsning på det.

 

2. Hvad får jeg ud af at blive besøgsven?

Udover at gøre en kæmpe forskel for et andet menneske og måske endda få æren af at blive højdepunktet i anden persons liv, kan du også selv få en masse ud af at blive besøgsven - set ud fra flere perspektiver:

  • Du får bl.a. en masse gode samtaler og hyggelige stunder med et menneske, som sætter stor pris på dit selskab.
  • Afhængigt at hvilken besøgstjeneste du vælger, får du også et unikt indblik i, hvordan det er at være et menneske med en sindslidelse, et kognitivt handicap eller et ældre menneske med et begrænset netværk. Og hvem ved? Måske får du gjort op med nogle af dine forestillinger og eventuelle fordomme.
  • Derudover er det også værd at nævne, at din tid som besøgsven kan give dig praktisk erfaring, som kan være værdifuld, hvis du drømmer om at arbejde med mennesker. Ønsker du f.eks. et job som ambulanceassistent, politimand, sosu eller socialrådgiver? Så vil din tid som frivillig besøgsven helt sikkert tage sig positivt ud på dit CV.
  • Endelig tilbyder flere af besøgstjenesterne supervision, undervisning og vejledning samt spændende arrangementer med andre frivillige. På den måde får du udvidet dit netværk.

 

3. Hvor ofte skal jeg mødes med den person, jeg er besøgsven for?

I aftaler selv, hvor ofte I mødes, men der er typisk tale om 1-2 timer en gang om ugen eller hver 14. dag.

 

Lidt af din tid er dog altid bedre end ingen tid.

 

4. Binder jeg mig til noget?

Både ja og nej.

 

Du binder dig ikke til noget i den forstand, at du til hver en tid kan sige fra, hvis du ikke føler dig sikker i opgaven som besøgsven. 

 

Det er dog vigtigt også at tænke på personen i den anden ende, da der er nogle, som har ventet lang tid på en besøgsven. Vi har derfor også et håb om, at du på forhånd gør dig nogle overvejelser om, hvor lang tid du kan være med.

 
Som tommelfingerregel ser vi gerne, at folk kan være med i minimum et halvt år.

 

5. Hvad kræver det af mig at være besøgsven?

Vi har ikke en masse forventninger til dig. Vi forventer kun, at du er positiv og åben i mødet med din nye ven, samt at du overholder dine aftaler. Dette er utroligt vigtigt, da du bliver ugens højdepunkt for et andet menneske.

 

6. Hvad skal vi lave sammen?

I bestemmer selv, hvad I vil foretage jer, og aktiviteterne afhænger meget af, hvem du bliver besøgsven for. Bliver du besøgsven for en yngre person, kan det være, I tager i biografen, til koncert, ud at shoppe eller bare hygger hjemme.

 

Bliver du derimod besøgsven for en ældre person, vil aktiviteterne afhænge af tilstanden på den person, du besøger. Nogle kan f.eks. være meget gangbesværede eller have andre helbredsmæssige problemer, som gør, at de er begrænset i deres fysiske udfoldelse. I sådanne tilfælde kan I f.eks. tage en snak over kaffen, spille et spil, læse dagens avis eller gå en tur i naturen.

 

7. Er der nogle regler for, hvad jeg må som besøgsven?

  • Besøgsvenner yder ikke praktisk hjælp og gør ikke noget for besøgsmodtageren men meget gerne med. Det betyder, at du ikke må påtage dig pleje, behandling, og rengøring.
  • Derudover har du som besøgsven tavshedspligt.

Du får yderligere information om reglerne i de forskellige besøgstjenester, når du tilmelder dig.

 

8. Koster det mig noget at være besøgsven?

Nej. Det er helt gratis at være besøgsven.

 

Bliver du besøgsven gennem Røde Kors Odense, SIND-nettet Odense og Ældre Sagen Odense, står du dog selv for at betale dine egne udgifter, hvis i f.eks. vælger at tage på en udflugt. I LEV Odense får du som besøgsven dækket disse udgifter.

 

Læs eventuelt beretningerne fra fire vennepar, som har mødt hinanden igennem en besøgstjeneste.

Ældre- og Handicapforvaltningen