Spring til indhold

Bleer og bleskift

 Bleer og bleskift som en del af borgerens personlige hygiejne.

Skiftning af ble er en procedure, der er forbundet med stor smitterisiko, og det er derfor meget vigtigt, at der håndhæves en god hygiejne. 

Skiftning af ble skal, så vidt det overhovedet er muligt, foregå adskilt fra opholdsrum og legerum, og det må under ingen omstændigheder foregå i spiserum, køkken eller andre steder, hvor der tilberedes mad.

I daginstitutioner skal der indrettes puslepladser, og i borgernes hjem anbefales det, at skiftning af ble udføres på toilet eller badeværelse. I visse situationer, hvor det er nødvendigt at skifte ble på en sengeliggende person, bør alle de ting, der skal bruges i forbindelse med bleskift, samles og være inden for rækkevidde, således at man ikke er nødt til at gå fra og til under selve proceduren.

 

Puslepladser skal indrettes, så der er rindende vand inden for rækkevidde, og der skal være tilstrækkelig med hyldeplads, så der er let adgang til bleer, vaskeklude m.m. Puslemadrasser og skiftepladser skal kunne tåle afvask med sæbevand og desinfektion med sprit.

 

Ved bleskift skal altid anvendes engangsforklæde og engangshandsker af en type, der beskytter mod mikroorganismer, og der skal udføres håndhygiejne både før og efter. Efter bleskift vaskes også hænder på den person, der har fået ren ble på.

Det anbefales, at børn lægges på et engangsunderlag, som lægges oven på puslemadrassen under bleskiftningen.

 

Man bør være opmærksom på risiko for smitteoverførsel via eget tøj. Det frarådes at bære løsthængende, uldne sweaters, og lange ærmer skal altid smøges op. Engangsforklæde eller forklæde, der lægges til vask efter én gangs brug, kan være påkrævet.

 

Snavsede bleer og andet affald lægges i en plasticpose, som bindes og kommes i en affaldsspand, der er beklædt med en plasticpose. Denne pose skiftes dagligt eller efter behov. Spanden bør være pedalbetjent med klaplåg. Den vaskes efter behov, dog mindst en gang om ugen.

Til håndklæder, stofbleer eller andet, der skal vaskes, bør der være en fugttæt vasketøjspose på stativ eller spand med låg.

 

Salver og cremer tages fra tuber frem for krukker. Der afsættes en klat creme på håndryggen, som man tager fra med den anden hånd. I hjemmeplejen afsættes en klat creme på en engangsvaskeklud, serviet eller underlaget, før proceduren påbegyndes.

 

I institutioner, hvor skiftepladsen bruges af flere personer, desinficeres underlaget/puslemadrassen rutinemæssigt med sprit efter hvert bleskift. Desuden afvaskes underlag og skiftebord med universelt rengøringsmiddel mindst 2 gange daglig samt efter behov.

 

Vaskefade er uhygiejniske, og man bør foretrække at benytte engangsvaskeklude og rindende vand. Hvis der benyttes vaskefade, er det nødvendigt at overtrække dem med en plasticpose, som kasseres efter brug, hvorefter fadet vaskes, tørres og afsprittes. "Personligt" vaskefad sæbevaskes og tørres efter brug.

 

Læs mere om hygiejne i daginstitutioner her.

Borgmesterforvaltningen