Spring til indhold

Hvordan udføres korrekt håndhygiejne?

Læs mere om, hvordan korrekt håndhygiejne udføres.

 

Her på siden kan du læse mere om, hvordan korrekt håndhygiejne udføres. 

 

Procedure for håndvask:

 • Ringe og andre smykker tages af, inden håndvasken starter. Medarbejdere som har plejeopgaver, både i forhold til børn og voksne og medarbejdere i køkkener og kantiner, må ikke bære ringe eller håndsmykker i det hele taget.
 • Hænderne gøres våde i lunkent vand.
 • Sæben kommes på og fordeles. Den indgnides grundigt på håndryg og mellem fingre, i håndflader, på fingerspidser og omkring håndled. Tommelfingrene vaskes grundigt hele vejen rundt.
 • Hænderne skal vaskes i mindst 15 sekunder.
 • Hænderne skylles omhyggeligt i rindende, lunkent vand, indtil alle sæberester er fjernet.
 • Hænderne tørres omhyggeligt i et blødt materiale – gerne i et engangshåndklæde af papir eller bomuld, der bruges til at lukke vandhanen med, hvorefter det kastes bort eller til vask i en særlig spand beregnet hertil.
 • Hyppig håndvask kan give anledning til udtørrede hænder. Det skal derfor være mulighed for anvendelse af egnet hudplejemiddel.

Der bør anvendes flydende sæbe eller sæbeskum, fordi disse typer af sæbe lettere fordeles overalt på hænderne end en fast håndsæbe, og fordi en fast håndsæbe desuden er vanskelig at holde bakteriefri.

Sæben opbevares bedst i en engangsbeholder, som kasseres, når den er tømt. Ved anvendelse af stationær sæbedispenser skal den gøres meget grundigt rent inden hver påfyldning.

Sæber og håndcremer skal være hudvenlige og må ikke indeholde farvestoffer eller parfume.


Procedurer med håndsprit:

 • Hånddesinfektion med håndsprit skal altid udføres på synlig ren og tør hud. Hvis hænderne er våde, fortyndes spritten, og effekten reduceres.
 • Evt. ringe og andre håndsmykker tages af, inden spritten påføres. Medarbejdere, som har plejeopgaver både i forhold til børn og voksne og medarbejdere i køkkener og kantiner, må ikke bære ringe eller håndsmykker i det hele taget.
 • Hænderne tilføres mindst 2 ml. håndsprit, som fordeles og indgnides overalt på hver finger, mellem fingre, på håndryggen, på håndfladen og omkring håndled.
 • Håndspritten skal indgnides, indtil hænderne er tørre. Ca. 30 sek.

Håndsprit består af 70-85 % denatureret ethanol tilsat et hudplejemiddel eksempelvis 3 % glycerol. Dette fås i form af væske i flasker eller som vådservietter.
Sprit er et organisk opløsningsmiddel, som er et giftstof, der skal opbevares utilgængeligt for børn, ligesom børn under ingen omstændigheder må anvende håndsprit uden assistance fra en voksen.

Håndsprit er generelt mere skånsom for hænderne end almindelig håndvask, da glycerol opvejer sprittens udtørrende virkning.

Håndsprit kan f.eks. anvendes, hvis man på arbejdspladsen ikke har adgang til almindelig håndvask, eller hvis de hygiejniske forhold er så dårlige, at de sanitære forhold ikke bør benyttes.

I særlige tilfælde anbefales håndsprit frem for håndvask, og i andre tilfælde anbefales håndvask efterfulgt af håndsprit. Hvis dette bliver aktuelt, vil det blive nærmere defineret. Generelt set bør man vaske hænder med vand og sæbe, hvis forholdene tillader det.

Håndsprit er ikke velegnet til desinfektion af genstande pga. indholdet af glycerol.

Borgmesterforvaltningen