Odense fejrer FN's Internationale Biodiversitetsdag søndag 22. maj

I Odense markerer vi den internationale biodiversitetsdag den 22. maj med et døgn spækket med naturoplevelser og -aktiviteter for hele familien.

Søndag den 22. maj 2022 er det FN's Internationale Biodiversitetsdag. Den markeres i Odense med en række guidede naturture og med en biodiversitetsfestival i børnehøjde på Engen i Fruens Bøge.

Program for Odenses fejring af den internationale biodiversitetsdag

Søndag den 22. maj kl. 13-16 på Engen i Fruens Bøge (forbehold for ændringer)

KL. 13.00 OPLÆG OM BIODIVERSITET MED VICKY KNUDSEN

Vicky Knudsen
Vicky Knudsen er biolog, ornitolog og naturvejleder. Efter oplægget kan du komme med Vicky Knudsen på en lille tur rundt i skoven, hvor vi snakker om biodiversitet og skovens insektliv og planter.

KL. 13-16 AKTIVITETER PÅ ENGEN

• Udforsk dyrelivet i Skovsøen med grej fra søkufferter med Amy fra SDU
  • Deltag i insektvæddeløb med naturvejleder Rikke fra Odense Kommune
  • Spil naturbingo om fine præmier og saml fx insekter med en insekt-suger med Tine og Jesper fra Fjordens Dag
  • Se efter krible-krable-liv i skovbunden med Louise og Ann Sofie fra Det Fynske Dyrskue. Du kan låne insektglas, fiskenet, ske og spand.
  • Lav din egen frøbombe og dit eget insekthotel med Janni og Camilla fra Odense Kommune
  • Drej på insekt-lykkehjulet og vind tatoveringer og frøposer hos Fjernvarme Fyn og Odense Renovation
  • Lær om livet i søen med Susan og Anders fra Halmhuset

Se begivenheden på Facebook

Guidede naturture i weekenden den 21. -22. maj

Flagermusjagt

LØRDAG 21. MAJ KL. 21.15-22.30
GUIDE: LASSE JAKOBSEN, SDU

Flagermus er unikke og fascinerede, nok primært på grund af deres evne til at flyve og ekkolokalisere. Det gør flagermusene i stand til at jage på nattehimlen, en niche, som meget få andre dyr kan udnytte. I Danmark findes der 17 forskellige arter af flagermus. Lidt under halvdelen af dem er almindeligt forekommende.

Vi går på jagt efter flagermus, og guide Lasse Jacobsen fra SDU fortæller om flagermus, de forskellige arter i Danmark, flagermusenes levevis og behov, og hvad der er særligt for flagermusene i lige netop dette området. På turen bliver der mulighed for at lytte til flagermusene og forhåbentligt se dem jage.

Mødested: Ishuset ved søen i Fruens Bøge
Find begivenheden på Facebook

Lyslokning efter nataktive insekter i Kohaveskoven

LØRDAG 21. MAJ KL. 21.30-23.00
GUIDE: Entomologisk Selskab for Fyn

Den fynske insektforening, Entomologisk Selskab for Fyn, afholder lyslokning i Kohaveskoven efter natflyvende insekter, primært natsværmere.

De natflyvende insekter lokkes til via lys med generatorer og lystårne med batteri samt sukkerlokning med rødvinssnore. Vi forventer at være klar med opstillingen kl. 21.30, hvor solen går ned. Den første times tid, hvor der ikke er så megen aktivitet ved lyset, vil der være en fremvisning af diverse sommerfuglegrupper, hvoraf vi kan forvente, at nogle dukker op i løbet af aftenen.

Mødested: Parkeringspladsen på Grevenlundsvej, ved indgangen til skoven
Find begivenheden på Facebook

Husk fornuftig påklædning, forplejning og lygte.
Ekskursionen bliver aflyst i tilfælde af kraftig regn eller vind.
Vi holder ud det meste af natten, hvis vejret er med os.

Morgentur med fuglefløjt

SØNDAG 22. MAJ KL. 6.00-8.00
GUIDE: KURT DUE JOHANSEN, DN & DOF

Bispeengen er en af Odenses mest fuglerige lokaliteter. Her kan opleves stort set alle fuglegrupper, lige fra grågæs over vadefugle og småfugle. Er heldet med os, hvad vi håber på, er der mulighed for at se den sjældne sydlige blåhals. Blåhalsen ynglede i 1800-tallet netop på Bispeengen og er nu mere end 100 år efter vendt tilbage til den smukke end midt i Odense.

Mødested: P-pladsen ved Odins Bro

Vandhulstur for børn

SØNDAG 22. MAJ KL. 9.00-11.00
GUIDE: NATURVEJLEDER RIKKE MOLIN

Ved skibhusgården er der mange vandhuller. Vi tager på ekspedition og ser, om vi kan finde haletudser og andre smådyr i de omkringliggende vandhuller.

Mødested: Skibhusvej 388

Biodiversitetstur i Tarup-Davinde

SØNDAG 22. MAJ KL. 9.00-11.00
GUIDE: NATURVEJLEDER HENRIK KALCKAR

Tarup-Davinde er et af de naturområder i Odense, der rummer flest sjældne og sårbare arter. Fordi Tarup-Davinde tidligere har været brugt til råstofudvinding, har området i dag nogle specielle naturtyper, som bidrager med de vigtige arter. På denne tur omkring Birkum Sø og omegn ser vi på de sjældne vandfuglearter og de lysåbne, næringsfattige naturtyper.

Medbring gerne egen kikkert og fodtøj, der er egnet til at gå på en ridesti, og naturligvis tøj efter vejret.

Mødested: Langagervej 1

Botaniktur på Kratluskerengen

SØNDAG 22. MAJ KL. 9.30-10.30
GUIDE: JANNI BJERG THOMSEN

Kom og oplev den vilde natur i bynære omgivelser, hvor vi bl.a. kigger på naturpleje af engen og efter den spændende botanik – hvis vi er heldige ser vi den sjældne og fredede maj-gøgeurt, som blomstrer i maj og juni.

Husk gummistøvler!

Mødested: Stien ved Højvang/Slettensvej

Kulturbotanisk Havetur

SØNDAG 22. MAJ KL. 10.00-11.00
GUIDE: EMIL KIESBYE, DN

Tag med på en tur til en af Odenses måske lidt mindre kendte naturperler. Har du endnu ikke oplevet Kulturbotanisk Have, eller ønsker du at lære den bedre at kende? Emil guider rundt i haven og fortæller om botaniske samlinger, den vilde have og giver gerne forskellige synspunkter på, hvordan en fin have kan se ud.

Mødested: Ejbygade 75

Natureventyr i Sejrskoven

FREDAG DEN 20. MAJ TIL SØNDAG DEN 29. MAJ - HELE DØGNET
UDEN GUIDE - læs mere om natureventyret Lucas og den store opdagelsesrejse, som udspiller sig i Sejrskoven