Ældre olietanke og deres sløjfning

Er dit olietankanlæg lovligt?

Hvis et anlæg, der skulle have været taget ud af brug, forårsager en forurening, kan det blive en dyr affære for ejer og bruger. Den lovpligtige fælles forsikringsordning, der normalt dækker udgifterne til undersøgelse, oprensning og reetablering, dækker nemlig kun forureninger fra lovlige anlæg.

Hvornår skal din olietank tages ud af brug (sløjfes)?

Dette afhænger blandet andet af om tanken er placeret over eller under jorden. I skemaet herunder kan du se, hvornår dit tankanlæg skal tages ud af brug:

Overjordiske tankeanlæg:

Alle overjordiske tanke (både uden- og indendørs), hvor fabrikationsår ikke er kendt eller ikke kan fastlægges, er ulovlige og skal straks tages ud af brug og sløjfes

Udskiftningstermin

Stål G-nr (tankens godkendelsesnummer) og indvendig korrosionsbeskyttelse
Tanke med indvendig korrosionsbeskyttelse er først fabrikeret fra år 2000
40 år fra fabrikationsår

Øvrige tanke

30 år fra fabrikationsår

Plast
Enkeltvægget og andet materiale end stål og plast 25 år fra fabrikationsår

Dobbeltvægget

40 år fra fabrikationsår

Nedgravede tankeanlæg:

Udskiftningstermin

Stål Uden G-nr (tankens typegodkendelsesnummer) men med typegodkendt udvendig belægning
50 år fra fabrikationsår
G-nr og med udvendig glasfiberarmeret polyester 40 år fra fabrikationsår
G-nr og med udvendig glasfiberarmeret polyester og indvendig korrosionsbeskyttelse 50 år fra fabrikationsår
Uden G-nr med udvendig glasfiberarmeret polyester evt. uden fabrikationsår
Straks

Plast

AJVA-Plast A/S tanke Straks
Kendt fabrikationsår
45 år fra fabrikationsår

Uden kendt fabrikationsår Senest 31. marts 2015

Er du i tvivl om din olietanks alder, type og/eller tilstand? Så kontakt din sagkyndige oliefyrstekniker, der kan foretage et miljøtjek af tanken.

Fjern tankanlægget

Kommunen anbefaler, at du graver din gamle tank og dens rør op, når du sløjfer det.
Hvis der skulle være en uopdaget jordforurening under eller omkring tank og forsyningsrør, så dækker olietankforsikringen kun 6 måneder fra anlægget er taget ud af drift. En evt. jordforurening skal du straks meddele til os.
Hvis skaden bliver opdaget senere, kan det derfor have stor økonomisk betydning for dig som grundejer.
Er der fare for sammenstyrtning ved fx tung kørsel oven på tanken, anbefaler vi også, at den graves op.

Du skal anmelde sløjfning af tanken til kommunen - via selvbetjeningsløsningen Byg og Miljø

Opdateret 25-10-2019