Spring til indhold

Slut med store energiregninger

En energiregning på 33.500 kr. satte skub i Jørgen og Lones planer om at få energirenoveret deres hus. Nu har de lagt en plan for de første projekter, der skal give dem lune fødder om vinteren.

Jørgen Juhl og hans kone, Lone Junker Nielsen, bor i et dejligt hus fra 1953, som er moderniseret fra kælder til kvist af den forrige ejer. Men om vinteren bliver fødderne kolde, og om sommeren er varmen ulidelig på førstesalen.

- Huset er sat tip-top i stand, men den forrige ejer har slet ikke tænkt i energirenovering. Isolering er der ikke meget af i hverken skunk eller på loftet. Det mærker vi på både indeklima og varmeregning, fortæller Jørgen.

Det var netop en varmeregning på 33.500 kr., der gjorde udslaget for Jørgen og Lone.

- Jeg fik et chok! Det er rigtig mange penge, så der skal ske noget. Vi går i gang nu, inden jeg skal på pension, siger Jørgen.
Jørgen undersøgte markedet for hulmursisolering blandt de mange udbydere, og han fik også nogle tilbud at sammenligne med. Ved en tilfældighed mødte han BedreBolig-rådgiveren Ebbe Bernth fra Easyiso. Han tilbød at komme ud til Jørgen, så de sammen kunne lægge en BedreBolig-plan – fra plan til renovering.

Processen har været meget grundig med først en gennemgribende undersøgelse af huset, planlægning og fremlægning af plan. Og for Jørgen, der er stærkstrømsingeniør, har det også været en oplevelse at tale med dygtige og vidende fagfolk.

- Jeg vil have de rigtige fagfolk til at se løsningerne. Jeg kender jo ikke al den nye teknik, så jeg var glad for at have kompetente rådgivere, der kunne fortælle om det. Det har været en super oplevelse for mig. Vi har haft en rigtig god dialog hele vejen igennem og vendt og drejet både problemer, løsninger og overvejelser, siger Jørgen.

Jørgens BedreBolig-plan viser, at de største gevinster kan hentes ved at efterisolere huset og få installeret en ny fjernvarmeveksler. Så nu er Jørgen og hans kone gået i gang med arbejdet. Første opgave er den nye fjernvarmeveksler, og så venter isolering af skunk, etageadskillelse og hulmure.

- Vi høster de nemme besparelser nu med de udvalgte renoveringer. Taget venter vi med, for det har mange gode år i sig endnu. Jeg tror, at huset løfter sig fra en meget lav energiklasse til en mere tidssvarende. Og det gør da noget for husets værdi, fortæller Jørgen.

Så næste vinter er det måske gråspurvene på Lisesmindevej, der får kolde fødder, mens Jørgen og Lone kan lune sig ved tanken om, at varmen bliver indenfor.

Her sætter Jørgen og Lone ind
Isolering af ydervægge ved indblæsning af papiruldsgranulat
Besparelse: 10.318 kr./år - Besparelse/CO₂: 2,75 tons/år - Investering: 21.937 kr.

Isolering af lukket etageadskillelse med 150 mm isolering
Besparelse: 8.095 kr./år - Besparelse/CO₂: 2,16 tons/år - Investering: 18.750 kr.

Isolering af gulv mod delvist opvarmet kælder med 150 mm isolering
Besparelse: 4.394 kr./år - Besparelse/CO.: 1,17 ton/år - Investering: 11.250 kr.

Isolering af varmefordelingsrør op til 60 mm
Besparelse: 600 kr./år - Besparelse/CO₂: 0,16 ton/år - Investering: 5.200 kr.

Installation af ny fjernvarmeveksler
Besparelse: 306 kr./år - Besparelse/CO₂: 0,09 ton/år - Investering: 16.780 kr.

Værd at vide om BedreBolig-ordningen i Odense
• Prisen for Jørgen og Lones BedreBolig-plan var 6.000 kr. Prisen for en plan varierer alt efter husets størrelse og stand
• Der findes 8 BedreBolig-rådgivere i Odense – find dem på www.bedrebolig.dk
• BedreBolig-rådgiveren er uvildig

By- og Kulturforvaltningen