Spring til indhold

Grønne investeringer øger husets værdi

På Gammel Højmevej i Odense ligger et smukt hus fra 1897. Huset er løbende blevet renoveret og isoleret i de ti år, som Jesper Stein Frandsen og hans familie har haft det.

Efter et BedreBolig-tjek er også oliefyret, der indtil nu har sørget for at varme de 340 m2 op, blevet erstattet med et mere økonomisk alternativ.

 

I det store hus på Gammel Højmevej bor Jesper med sin kone Karina og deres to børn på 9 og 14 år. Huset er blevet gennemrenoveret og isoleret, men familien prioriterede ikke at skifte oliefyret ud. Olien var ikke så dyr dengang, så et nyere fyr blev sat op og har siden sørget for varmen.

- Vi begyndte at tale om at skifte oliefyret ud for 2-3 år siden. Det var næste skridt i vores renovering. Men vi kunne ikke rigtig finde nogle til at rådgive os i forhold til et nyt system, uden at de var farvede af det. Vi ville gerne have en objektiv mening, når vi nu ikke selv er eksperter på området, siger Jesper Stein Frandsen.

Til en kundeaften i Nordea blev han introduceret til fordelene ved energioptimering og hørte om BedreBolig-ordningen ved Keen Miljø- og Energirådgivning.

- Til arrangementet fortalte en ejendomsmægler, hvad det betyder for husets værdi at energioptimere det fra fx D til B. I dag kigger folk efter energirapporter, og de har betydning for salgsprisen. Energiforbruget i vores hus ville skræmme mange væk, så noget skulle gøres. Vi skal ikke sælge, men det har alligevel betydning at kunne få en god vurdering, siger Jesper Stein Frandsen.

BedreBolig-plan

Efter arrangementet tog Jesper Stein Frandsen kontakt til Keen Miljø- og Energirådgivning for at få lavet en BedreBolig-plan.

- Vi fik hjælp af Keen til at gå huset igennem. Det har været et behageligt møde, og de har taget os fornuftigt i hånden. Vi er blevet vejledt, og det er foregået i et tempo, så det var til at forstå. Jeg synes, at planen gav et godt overblik, og prioriteringerne var gode, siger Jesper Stein Frandsen.

Det viste sig senere, at nogle af anbefalingerne ikke gav mening alle steder, da håndværkerne kom og gav deres bud.

- Vi havde fx fået at vide, at vores isolering var faldet sammen i hulmurene, men det var kun et enkelt sted. Det er jo godt nok at finde ud af, men det fik mig til at tænke på, at det kunne være en styrke at supplere planen med noget mere teknik på feltet – fx kunne et termografikamera have konstateret, at isoleringen rent faktisk var ok, siger Jesper Stein Frandsen.

Jesper Stein Frandsen og hans familie valgte at investere i installation af et nyt luftvarmeanlæg, og de er glade for investeringen.

- Det gik rigtig hurtigt fra BedreBolig-plan, til at håndværkerne var i gang. Keen fandt de dygtigste håndværkere inden for deres felt. Det var rigtig rart at vide, at man trygt kunne lægge ansvaret i deres hænder med at finde gode folk. Det var i det hele taget en god oplevelse, at Keen ordnede det meste for os, for man har ikke selv en jordisk chance – eller tid – til at sætte sig ind i alt. Det har været et fint forløb, siger Jesper Stein Frandsen.

Investeringerne giver pote

Allerede nu kan familien se, at investeringen har betydning for varmeregningen.
Men den reelle besparelse kan de først se om et års tid. Og hvad skal de så bruge pengene på?

- Med et ældre hus er der altid noget at lave. Pengene skal stå på kontoen lidt endnu, og så skal de forhåbentlig investeres i vores badeværelse næste år, siger Jesper Stein Frandsen.

 

Det fik Jesper også undersøgt med sin BedreBolig-plan:


Solceller

Familien fik også Keen til at undersøge, om de kan blive selvforsynende med solceller med en løsning, der kan gemmes væk for ikke at skæmme det smukke hus. Undersøgelsen viste, at det ville blive en meget dyr løsning, og at investeringen ville tage 20 år at tjene hjem. Det var imidlertid en god oplevelse at få det bekræftet af en objektiv person. Undersøgelsen betyder, at solcellerne for nu er lagt i skuffen.

Tilskud til renovering

Når man som familien Stein Frandsen får lavet energioptimerende renovering, er det muligt at søge tilskud hos energiselskaberne. Det kan BedreBolig-rådgiveren med fordel hjælpe med.

By- og Kulturforvaltningen