Spring til indhold

Den gode ansøgning

Læs tips og tricks til hvordan du skriver en god ansøgning.

Selvbetjening

Selvbetjeningsoversigt

Uanset om du sender din ansøgning eller møder personligt op ved en arbejdsgiver for at søge job, er det en rigtig god idé at have en målrettet ansøgning med, så arbejdsgiveren kan huske, hvem du er, og hvad du kan.

Din ansøgning hænger selvfølgelig sammen med dit CV og skal bl.a. fortælle din kommende arbejdsgiver, hvorfor det lige netop er dig, han/hun skal vælge at ansætte.

 

Forskellen på en ansøgning og et CV

Hvor dit CV mest rummer faktuelle oplysninger om dig, er din ansøgning mere rettet mod den stilling, du søger, og den arbejdsgiver, som du søger job hos. En vigtig ting at nævne i din ansøgning er derfor din egen motivation for at søge jobbet.

 

Søg uopfordret

Du behøver ikke vente på, at et job bliver slået op. Når du har afklaret, hvilke typer job du er interesseret i og kvalificeret til, kan du vælge at søge uopfordret. Det vil sige kontakte arbejdsgivere, der kunne tænkes at have behov for din arbejdskraft. 

Det gør du som regel ved at sende en uopfordret ansøgning. Lige som i en almindelig ansøgning, skal du fortælle, hvem du er, hvad du kan og hvorfor du søger job i netop den virksomhed. Når der ikke er slået et bestemt job op, skal du beskrive, hvilken slags job du forestiller dig. Det er en fordel at sætte sig godt ind i den virksomhed, som du søger uopfordret hos. Din kendskab til virksomheden og din evne til at fortælle, hvorfor det lige er dig, de skal ansætte, er ofte et plus for arbejdsgiveren.

Du kan efter et stykke tid følge din uopfordrede ansøgning op med en telefonopringning eller en personlig henvendelse.

 

Du kan få inspiration til den uopfordrede ansøgning her:


Skabeloner og eksempler på ansøgninger

Du kan finde mange forskellige eksempler og skabeloner til ansøgninger, som hver især kan give dig nogle gode idéer til, hvordan du kan komme i gang og i øvrigt strukturere din ansøgning. På de følgende sider, kan du se en del eksempler på ansøgninger:

Ansøgningsmaskiner

Du kan få hjælp til at udfylde din ansøgning ved at bruge en maskine eller generator. Du skal dog huske at læse din ansøgning grundigt igennem, når du er færdig, så du er sikker på, at resultatet er helt perfekt:

Tjeklisten

  • Som hovedregel, må din ansøgning ikke fylde mere end 1 A4 side
  • Gør den personlig, referer endelig til en person du har talt med
  • Lad en anden læse korrektur
  • Husk at underskrive
  • Har du alt vigtigt med
  • Tjek firmaadresse og navne
  • Tjek om du har svaret på alle de spørgsmål, der stilles i annoncen

Beskæftigelses- og Socialforvaltningen