Spring til indhold

Skibhuskvarteret - Fra havneby til arbejderkvarter til attraktiv bydel


Skibhusvej blev anlagt i 1600-tallet som et bindeled mellem havnebyen Skibhusene og Odense by. I dag er gaden en hyggelig, lokal handelsgade med både dagligvarebutikker, specialbutikker og cafeer - suppleret med Bazar Fyns tilbud fra hele verden.

 

Skibhusvej blev anlagt i 1600-tallet som et bindeled mellem havnebyen Skibhusene og Odense by. I dag er gaden en hyggelig, lokal handelsgade med både dagligvarebutikker, specialbutikker og cafeer - suppleret med Bazar Fyns tilbud fra hele verden.

 

Skibhuskvarteret beskrives ikke uden grund som ’en by i byen’.

 

Skibhuskvarteret ligger tæt på både bymidten, havnen og flere uddannelsesinstitutioner. Her er mange fine og karakteristiske rækkehuse, tofamiliehuse og villaer på grønne villaveje, opkaldt efter de sydfynske øer.

 

Bydelen har skove og kolonihaver tæt på og flere grønne områder med legepladser til glæde for bydelens børnefamilier - en af dem er Løveparken ved Nørrevænget, som sammen med bebyggelsen omkring den giver mindelser om engelske havebyer fra slutningen af det 19. århundrede.

 

Sø ved Skibhuskvarteret

 

Lokalmiljøet i Skibhuskvarteret er stærkt. Der er et varieret udbud af foreninger for alle aldersgrupper og interesser: sports-, beboer-, kultur- og aktivitetsforeninger blandt andet omkring Skibhus 1748 og Skibhuscentret, der er samlingspunkt for områdets ældre borgere.

 

I forbindelse med ’Borgerne Bestemmer’ udvikler netværket Skibhusforum bydelens sociale fællesskaber. Det er blandt andet blevet til fællesspisning, græskarudskæring til Halloween og et mosteri, som beboerne kan leje.

 

Aktuelt arbejdes der med projektet Klimaklar Skibhus og en blå-grøn helhedsplan med fokus på regnvandshåndtering, byforskønnelse og mobilitet. Indsatserne skal sikre håndtering af regnvand på overfladen, dvs. i byrum og gader til glæde for bydelens beboere.

 

 

Historie

Bydelen har sit navn efter Skibhuset, som i 1600-tallet var en ladeplads ved Odense Å. Her sejlede man til og lossede på vogne, som fragtede varer videre til Odense. Da kanalen blev etableret, mistede ladepladsen betydning. Der kom i stedet en færge, som sejlede industriarbejdere fra Stige over kanalen til Odense Staalskibsværft og Thriges Fabrikker.

 

Skibhuset blev til flere huse og navnet blev til Skibhusene, senere Skibhuskvarteret, hvis beboere stadig bærer en arbejderidentitet med sig. Mange af bydelens boliger blev oprindeligt bygget til værftsarbejdere og funktionærer på værftet, som blev grundlagt af A. P. Møller i starten af 1900-tallet. 

 

 

Unikt og med et stærkt fællesskab

Sådan beskriver 69-årige Jens Arne Petersen Skibhuskvarteret, hvor han bor.

 

Du kan læse Arnes personlige bydelsfortælling her.

 

Læs mere om andre bydele i Odense og find flere personlige bydelsfortællinger her 

 

Find vej til Odenses forskellige bydele og aktiviteter på Odenserundt.dk

 

Borgmesterforvaltningen