Spring til indhold

Seden

Seden er en del af et større lokalområde nord for Odense langs landevejen mod Kerteminde. Særligt karakteristisk for bydelen er nærheden til Odense Fjord og naturen omkring den.

 

Helt ud til fjorden finder man Seden Strandby og en lille havn som bydelens direkte adgang til vandet.

 

Længere mod øst ligger Seden Syd, der er udbygget fra 1980’erne, og H. C. Andersen Skoven, som indbyder til traveture i det grønne.

 

Seden har en særlig tilknytning til Bullerup og Åsum, som i midten af 1960’erne var samlet i Fjordager Kommune. Navnet Fjordager bliver stadig brugt i navne på idrætsforeningen, hallen mv.

 

Fjordager Idrætsforening er et stort plus for området med både sport og teater. På Fjordagerscenen har man blandt andet kunnet opleve Hair og Emil fra Lønneberg.

 

I Seden findes også en aktiv borgerforening, en lokalhistorisk forening og et stort engagement i blandt andet Fjordens Dag den 10. september, som samler Sedens beboere på tværs af generationer ude i det fri.

 

Navnet Seden kommer af Sæta, som betyder opholdssted. Opholdsstedet, landsbyen, har været benyttet siden vikingetidens slutning i ca. 1100. I 1600-tallet var der 16 gårde, som var anlagt på en slette af smeltevandssand, hvilket er meget usædvanligt på Fyn.

 

 

Bro i Seden

 

Landsbyen lå lige ned til Odense Å, og der var et færgested over åen.

 

I 1800-tallet voksede bebyggelsen med ca. 50 huse. I 1900 blev der anlagt en station på Odense-Kerteminde-Martofte-jernbanen lige syd for landsbyen. Hen mod 1950 blev der bygget sommerhuse ved fjorden og fra 1970’erne og frem mange nye parcelhuse, også ved Sedens Strandby.

 

Der er undersøgelser i gang i forhold til en linje 2 af Odense Letbane med endestation i Seden. Det kan være med til at binde bydelen endnu bedre sammen med resten af Odense.

 

Natur, fællesskab og aktiviteter i vand og på land

Sådan beskriver Stine og Lasse deres liv i Seden Strandby, hvor de bor med deres to drenge.

 

Læs deres personlige bydelsfortælling her.

 

Læs mere om andre bydele i Odense og find flere personlige bydelsfortællinger her 

 

Find vej til Odenses forskellige bydele og aktiviteter på Odenserundt.dk

 

Borgmesterforvaltningen