Spring til indhold
Luk

Odense som friby for forfulgte skribenter

I 2010 blev Odense en del af verdens fribyer. I sin egenskab af friby er Odense Kommune vært for en forfulgt skribent i en periode på to år. 
In English

Fribyen Odense tilbyder ophold til skribenter, der kommer fra lande, hvor ytringsfriheden krænkes. Skribenterne kommer fra lande med censur, manglende retssikkerhed og forfølgelse af minoritetsgrupper. Odense tager imod én skribent af gangen.

Odense har siden august 2012 været vært for fribyjournalisten Alex Tor fra Rusland. Opholdet i Odense giver Alex Tor mulighed for at skrive og udtrykke sig frit, uden frygt for de trusler som han modtager. Alex Tor har med jævne mellemrum optrådt ved offentlig arrangementer. Her har han fortalt om situationen i Rusland og sin egen dramatiske historie.

Lær mere om Alex Tor i disse interview:
Danmarks Radio Fyn, Ugeavisen.


International ordning
Fribyordningen er en international ordning, som organiseres af organisationen The International Cities of Refuge Network – i daglig tale kaldet ICORN. Denne kortfilm fortæller om ICORN og fribyernes arbejde.

Odense Kommune har sammen med de øvrige danske fribyer og Dansk PEN udgivet en folder, som beskriver ordningen. Du kan læse folderen om den danske fribyordning på dette link.

Fribyer i Danmark og resten af verden

Foruden Odense er der tre andre fribyer i Danmark: Fanø, København og Aarhus.
ICORN organiserer omtrent 40 fribyer i alt.

Du kan følge de danske fribyer på Facebook.

Yderligere information

Fribyordningen i Odense koordineres i By- og Kulturforvaltningen. Hvis du har spørgsmål kan du kontakte chefkonsulent Nicolai Frank, nfra@odense.dk.

Friby-skribenten bliver i det daglige tilknyttet en fribykoordinator på Odense Centralbibliotek. Fribykoordinatoren samarbejder løbende med skribenten om at udvikle og afvikle arrangementer, som sætter fokus på fribyordningen. For yderligere information kan man kontakte fribykoordinator Michael Linde Larsen, mil@odense.dk.

PRINT
Tilføj link i FacebookTilføj link i TwitterFøj til favoritterSend til en ven|Vis flere muligheder
OPD. 25-02-2014

Kultur